Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zomrel Adam Yauch, spoluzakladateľ skupiny Beastie Boys

Adam Yauch Foto: TASR/AP Photo

Yauch v roku 2009 oznámil, že trpí rakovinou príušnice. Táto choroba bola podľa oficiálneho oznámenia na stránke skupiny aj príčinou jeho smrti.

New York 4. mája (TASR) - Adam Yauch, jeden zo zakladateľov skupiny Beastie Boys, zomrel dnes vo veku 47 rokov. Informoval o tom jeho bývalý manažér Russell Simmons.

Yauch v roku 2009 oznámil, že trpí rakovinou príušnice. Táto choroba bola podľa oficiálneho oznámenia na stránke skupiny aj príčinou jeho smrti.

Yauch, známy pod pseudonymom MCA, bol v roku 1979 spoluzakladateľom Beastie Boys, ktorí začínali punkrockom. Spolu s gitaristom Adamom Horovitzom a bubeníkom Michaelom Diamondom experimentovali s rôznymi formami hudby, čo sa často nepáčilo fanúšikom, ale spôsobilo rozruch na hudobnej scéne.

Beastie Boys zaznamenali prielom v roku 1986 s albumom Licensed to Ill, na ktorom sú úspešné skladby Paul Revere či Brass Monkey, ale veľkým hitom sa stala pesnička You Gotta Fight for Your Right To Party! Táto platňa bola prvým hip-hopovým albumom v rebríčku Billboard 200.

Kapela za viac ako 25 rokov predala vyše 40 miliónov albumov. Len pred mesiacom ju prijali do Rokrenrolovej siene slávy a iba týždeň pred smrťou Yaucha vyšiel jej album Hot Sauce Committee Part Two. Pod pseudonymom Nathaniel Hörnblowér režíroval Yauch niekoľko videoklipov skupiny.