Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel Antonín Holý, tvorca lieku proti AIDS

Zdravotník odoberá vzorku krvi na test HIV počas kampane pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Svetoznámy vedec Antonín Holý sa nedožil svojich 76. narodenín, ktoré by oslávil 1. septembra 2012.

Praha 17. júla (TASR) - Český chemik svetového významu Antonín Holý, ktorého výskum pomohol k liečbe miliónov ľudí na celom svete, zomrel v pondelok po dlhej chorobe vo veku 75 rokov. Informoval o tom dnes spravodajský server iDnes.cz.

Holého preparáty sú súčasťou najúčinnejších a zároveň dostupných liekov proti AIDS, vírusu pravých kiahní, pásovému oparu, vírusovému zápasu očnej sliznice a proti vírusovej hepatitíde typu B.

O úmrtí informoval Ústav organickej chémie a biochémie Akadémie vied, kde Holý pracoval od roku 1960. Svetoznámy vedec by 1. septembra 2012 oslávil 76. narodeniny.

Hlavným výsledkom výskumnej práce profesora Holého bola celá skupina liekov na vírusové choroby, tzv. antivirotiká. Ide o lieky pôsobiace okrem iného proti vírusu HIV, pôvodcovi choroby AIDS. Lieky ako Viread (tenofovir) - schválený v USA v roku 2001 pre liečenie AIDS, úplne zmenili liečbu tejto nemoci a zachránili život miliónom ľudí.

Vďaka tejto generácii prípravkov sa AIDS zmenil z choroby, ktorá prakticky bez výnimky končí smrťou, na vážnu chorobu, s ktorou pacienti môžu žiť desiatky rokov, uviedol iDnes.cz.