Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela laureátka Nobelovej ceny za medicínu Rita Leviová-Montalcinová

Rita Leviová-Montalciniová Foto: TASR/AP Photo

Neurologička židovského pôvodu získala Nobelovu cenu v roku 1986 spolu s biochemikom Stanleym Cohenom za objav nervového rastového faktoru.

Rím 30. decembra (TASR) - Vo veku 103 rokov zomrela dnes vo svojom byte v Ríme laureátka Nobelovej ceny za medicínu Rita Leviová-Montalcinová. Informovali o tom talianske médiá.

Neurologička židovského pôvodu získala Nobelovu cenu v roku 1986 spolu s biochemikom Stanleym Cohenom za objav nervového rastového faktoru. Bola tiež najstarším žijúcim nositeľom Nobelovej ceny a od roku 2001 doživotnou senátorkou. Napriek podlomenému zdraviu bola rodená Turínčanka aj členom talianskej vedeckej rady, predsedníčkou spoločnosti pre sklerózu multiplex a vyjadrovala sa k aktuálnym problémom.

Narodila sa 22. apríla 1909 ako dvojča (jej sestra Paola bola maliarka a zomrela v roku 2000) študovala medicínu u histológa Giuseppeho Leviho. V roku 1938, keď v Taliansku začali platiť nacistické rasové zákony, emigrovala s Levim do Bruselu. Do vlasti sa vrátila ako odbojárka a pracovala ako lekárka pre spojencov. V roku 1947 odišla do Spojených štátov, kde objavila rastový faktor nervových buniek. Výskumníci sa domnievajú, že tento proteín môže byť použitý pri liečbe Alzheimerovej choroby a roztrúsenej sklerózy. Do Talianska sa opäť vrátila v roku 1963.

Z vysokého veku nemala obavy, považovala ho za príležitosť. "Môj mozog pracuje teraz lepšie, ako keď som mala dvadsať. Okrem toho mám aj výhodu mnohých skúseností, ktoré som nahromadila. Nikdy som si nemyslela, že sa dožijem 100 rokov. Mala som život plný radosti, aký prežil len málokto," povedala vedkyňa pri príležitosti svojich 100. narodenín.

Tajomstvo pokročilého veku vysvetlila úplným nezáujmom hľadať svoje vlastné potreby. "Som plne v službách vedy. V živote som nešla ani po sláve, ani po peniazoch," vyhlásila.