Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zomrela princezná so zlatou hviezdou na čele

Na snímke Marie Kyselková ako predstaviteľka princeznej Lady z filmu Princezná so zlatou hviezdou. Foto: YouTube/SCR

Podľa českého serveru Blesk.cz bola Kyselková dlhodobo vážne chorá. Trápili ju neznesiteľné bolesti v nohách, ktoré jej začali po operácii chrbta.

Praha 21. januára (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrela bývalá česká herečka Marie Kyselková, známa najmä vďaka úlohe princeznej Lady z filmu Princezná so zlatou hviezdou.

Podľa českého serveru Blesk.cz bola Kyselková dlhodobo vážne chorá. Trápili ju neznesiteľné bolesti v nohách, ktoré jej začali po operácii chrbta. Prakticky sa nemohla sama hýbať a nebola schopná sa o seba starať.

Marie Kyselková za sebou nemala žiadnu veľkú kariéru. Po slávnej rozprávke Princezná so zlatou hviezdou z roku 1959 si už nezahrala v žiadnom filme, informoval portál Novinky.cz.

Profil zosnulej českej herečky Marie Kyselkovej


V kultovej rozprávke režiséra Martina Friča Princezná so zlatou hviezdou (1959) si Marie Kyselková zahrala princeznú Ladu po boku herca a speváka Josefa Zímu. Kedysi bola táto rozprávka aj často kritizovaná a označovaná za gýč, ale ukázalo sa, že ľudia ju majú po rokoch stále radi a stala sa súčasťou vianočného programu aj v slovenských televíziách.

Marie Kyselková sa narodila 20. augusta 1935 v Brne v Československej republike.

Pôvodným povolaním bola zdravotná sestra. Po skončení strednej zdravotnej školy v Brne sa presťahovala do Prahy. Začala sa venovať modelingu a vtedy si ju všimol režisér Jiří Sequens st. V roku 1955 jej ponúkol malú úlohu vo svojom filme Větrná hora. Ako herečka vystupovala v Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Nasledovali ďalšie filmové úlohy v snímkach Bomba (1957) a Touha (1958).

Svoju jedinú hlavnú úlohu si zahrala v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou (1959). Dostala ju vďaka náhode, že zastúpila kolegyňu Miriam Hynkovú, ktorá ochorela. Úloha jej priniesla úspech a princezná v kožúšku z myší je známa dodnes.



Po tomto filme sa už venovala iba rodine a svojim trom deťom. Prvým manželom herečky bol herec Petr Haničinec, s ktorým mala syna Ondřeja. Druhý manžel bol zubárom a mali spolu dve dcéry.

Čiastočne bola neskôr zamestnaná ako informátorka na študentských internátoch v pražskom Strahove. K herectvu sa už nevrátila aj napriek tomu, že po úspechu v rozprávke dostala mnoho ponúk.

Kyselková bola dlhodobo vážne chorá. Trápili ju neznesiteľné bolesti v nohách, ktoré jej začali po operácii chrbta. Prakticky sa nemohla sama hýbať a nebola schopná sa o seba starať.