Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrela prvá Američanka, ktorá absolvovala let do vesmíru

Sally Rideová z roku 1983 Foto: TASR

Sally Rideová bola na palube raketoplánu Challenger v roku 1983, keď mala 32 rokov.

Washington 24. júla (TASR) - Vo veku 61 rokov zomrela Sally Rideová, ktorá bola prvou americkou astronautkou. Americký prezident Barack Obama ju nazval "národnou hrdinkou", informovala v noci nadnes tlačová agentúra AP.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok večer potvrdil úmrtie prvej Američanky, ktorá letela do vesmíru. Rideová bola na palube raketoplánu Challenger v roku 1983, keď mala 32 rokov. Misia bola šesťdňová, o rok sa zúčastnila na ďalšom lete raketoplánu.

"Sally Rideová prekonala bariéry šarmom a profesionalitou - a doslova zmenila tvár amerického kozmického programu," povedal správca NASA Charles Bolden. Dodal, že americký národ stratil jedného z najskvelejších vodcov, učiteľov a objaviteľov.

Rideová začala pôsobiť v NASA v roku 1978, bola členkou prvej výcvikovej skupiny astronautov, do ktorej patrili aj ženy. Z NASA odišla v roku 1989 a stala sa profesorkou Kalifornskej univerzity v San Diegu, uviedla DPA.

Prostredníctvom svojej spoločnosti Sally Ride Science bývalá kozmonautka povzbudzovala dievčatá, aby sa dali na vedeckú kariéru. V posledných 17 mesiacoch bojovala Rideová s rakovinou pankreasu.