Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zvony Dómu sv. Martina sa rozoznejú na oslavu konca 1. svetovej vojny

Dóm sv. Martina, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa britského veľvyslanectva na Slovensku má tento míľnik význam v krajine aj preto, že pomohol pri formovaní nezávislého Československa.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Pri príležitosti 100. výročia konca prvej svetovej vojny a britského dňa spomienky (11. novembra 1918) sa v Bratislave v nedeľu rozoznejú zvony Dómu Sv. Martina. Informovala o tom tlačová tajomníčka britského veľvyslanectva na Slovensku Monika Holečková.

"Spojené kráľovstvo si každý rok v novembri pripomína deň spomienky na pamiatku tých, ktorí zomreli vo vojnových konfliktoch. Pietne spomienkové akcie sa konajú po celej krajine vždy v najbližšiu nedeľu k 11. novembru," uviedla Holečková. V Bratislave sa spomienková ceremónia uskutoční v nedeľu o 10.45 h pri pamätníku v Čunove. "Monument pripomína pád britského bombardéra RAF Wellington z roku 1944, pri ktorom zahynulo všetkých päť členov britskej posádky," doplnila.

Tento rok pripadá deň spomienky na 100. výročie konca prvej svetovej vojny. Veľvyslanectvá Spojeného kráľovstva a Spolkovej republiky Nemecko sa pri príležitosti tohto významného výročia rozhodli pripomenúť si moment z konca vojny, ktorý sa odohral 11. novembra 1918. "Vtedy ľudia z vďačnosti za koniec zničujúcej vojny začali spontánne zvoniť na kostolné zvony naprieč Európou," povedala Holečková. Tento moment si budú po 100 rokoch pripomínať mnohé krajiny zvonením kostolných zvonov, ako symbol vďačnosti za koniec vojny a život v mieri. Podľa britského veľvyslanectva na Slovensku má tento míľnik význam v krajine aj preto, že pomohol pri formovaní nezávislého Československa.

Slovensko sa pridá k tejto globálnej iniciatíve. Zapoja sa aj cirkvi na Slovensku. "Za všetky kostoly bude symbolicky v nedeľu o 13.30 h zvoniť Dóm Sv. Martina v Bratislave," priblížila Holečková. Veľvyslanci oboch krajín Andrew Garth za Spojené kráľovstvo a Joachim Bleicker za Nemecko si toto výročie pripomenú pred Dómom Sv. Martina krátkou pietnou spomienkou.

V Dóme Sv. Martina sa na počesť padlých rozozvučí šesť zvonov. Medzi nimi aj pôvodný zvon Wederin z roku 1674. Ostatné zvony doplnili do veže Dómu Sv. Martina v roku 2000. Novoodliate zvony boli darom hlavných miest susedných štátov – Viedne, Budapešti, Varšavy, Prahy a Kyjeva a na prelome milénií mali symbolizovať spájanie národov.

V prvej svetovej vojne zahynulo viac 700.000 britských vojakov. Padlých si dvomi minútami ticha v tento deň pripomínajú od roku 1919. Tradíciu zaviedol Kráľ Juraj V. Symbolom dňa spomienky na pamiatku tých, ktorí zomreli vo vojnových konfliktoch, sa stal makový kvet.