Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia M.R.Štefánik

V Košariskách bude podujatie k výročiu narodenia Štefánika

Na snímke zo 7. apríla 2019 je pamätná tabuľa na pamiatku Milana Rastislava Štefánika v Parku Milana Rastislava Štefánika v Partizánskom. Foto: TASR

Program sa začne o 9:30 h slávnostnými bohoslužbami v miestnom evanjelickom kostole a bude pokračovať pri Štefánikovom rodnom dome.

Košariská 12. júla (TASR) - V nedeľu 21. júla sa v obci Košariská uskutoční spomienkové podujatie pri príležitosti 139. výročia narodenia generála M. R. Štefánika, ktorý pochádzal práve z tejto kopaničiarskej obce.

Program sa začne o 9:30 h slávnostnými bohoslužbami v miestnom evanjelickom kostole a bude pokračovať pri Štefánikovom rodnom dome. O 13:00 sa v Múzeu Milana Rastislava Štefánika začnú scénické prehliadky a v rovnakom čase je v kostole naplánované otvorenie výstavy Generál na javisku.

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

"Výstava reflektuje prostredníctvom inscenácií životné príbehy Štefánika, ktorý bol veľmi inšpiratívny aj pre profesionálne divadelné súbory. Jeho život bol plnohodnotný a bohatý na udalosti a aj preto sa stal motívom pre mnohé, nielen divadelné, ale aj rozhlasové hry či romány," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea Slovenských národných rád v Myjave Alena Petráková.

"Chceli sme zmapovať diela na profesionálnych javiskách, ktoré boli o živote a diele M. R. Štefánika. Síce na slovenských javiskách nebolo veľké množstvo inscenácií, ale ten prierez je veľmi rôznorodý. Od baletu, cez drámu až po komédiu, čo tak trochu predostiera aj Štefánikov život," doplnil kurátor výstavy Marek Godovič.

Ako ďalej dodal, na profesionálnej divadelnej scéne vzniklo sedem diel o Štefánikovi v piatich slovenských divadlách. Súčasťou podujatia budú ďalej prednáška a koncert v priestoroch kostola.