Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Vydražili najväčšiu súkromnú zbierku memorabílií okolo skupiny ABBA

Na archívnej snímke z roku 1977 sú členovia švédskej skupiny ABBA zľava Bjorn Ulvaeus, Agnetha (známa ako Anna) Faltskogová, Annifrid (známa ako Frida) Lyngstadová a Benny Anderson. Foto: TASR/AP

Najdrahším draženým predmetom stal maxisingel s nahrávkou Hovas Vittne, ktorý vydali v roku 1981 pri príležitosti 50. narodenín producenta skupiny Stiga "Stikkana" Anderssona.

Štokholm 12. augusta (TASR) - Najväčšiu súkromnú zbierku memorabílií spájajúcich sa s kultovou švédskou skupinou ABBA vydražili počas uplynulého víkendu v Štokholme. Informuje o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu aukčnej siene Stockholms Auktionsverk Annu Hamiltonovú.

O internetovú dražbu, ktorú ohlásili už v júni, bol od začiatku mimoriadny záujem. V súlade s očakávaním sa najdrahším draženým predmetom stal maxisingel s nahrávkou Hovas Vittne, ktorý vydali v roku 1981 pri príležitosti 50. narodenín producenta skupiny Stiga "Stikkana" Anderssona iba pre pozvaných gratulantov v náklade 200 kusov. Nový majiteľ zaplatil za túto zberateľskú raritu 51.000 švédskych korún (v prepočte 5900 eur).

Väčšina záujemcov bola z Veľkej Británie, Nemecka a Holandska. Celkový výťažok z dražby asi 25.000 predmetov, ktoré zhromaždil švédsky zberateľ Thomas Nordin, dosiahol 565.000 švédskych korún (65.000 eur). Už v roku 1999 prepožičal Švéd niektoré exponáty Nordiska Museum v Štokholme pre jej expozíciu okolo histórie skupiny ABBA, viacero jeho nosičov zvukových záznamov bolo i súčasťou putovnej výstavy ABBA World. Thomas Nordin, ktorý sa zbieraniu memorabílií venoval od deviatich rokov po takmer štyri desaťročia, zvažuje teraz podľa vlastných slov pre noviny Aftonbladet kúpu domu na indonézskom ostrove Bali alebo výber dlhšej cesty do zahraničia za získané prostriedky.