Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Abcházsko si volilo nový 35-členný parlament

Na priebeh hlasovania v republike s približne 240.000 obyvateľmi dohliadali desiatky zahraničných pozorovateľov.

Suchumi 11. marca (TASR) - Obyvatelia gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Abcházsko si v sobotu volili nový 35-členný parlament. Podľa zahraničných pozorovateľov voľby prebehli pokojne a v súlade s medzinárodnými štandardami.

Abcházska Ústredná volebná komisia vyhlásila hlasovanie za platné, keďže účasť voličov prekročila minimálny stanovený limit 25 percent, uviedla agentúra RIA Novosti.

Na priebeh hlasovania v republike s približne 240.000 obyvateľmi dohliadali desiatky zahraničných pozorovateľov. Nechýbali medzi nimi zástupcovia Ruska, Nikaraguy, Venezuely a Nauru, teda štátov, ktoré na rozdiel od zvyšku sveta oficiálne uznali nezávislosť Abcházska.

O 35 parlamentných kresiel sa celkovo uchádzalo 148, z veľkej väčšiny nezávislých kandidátov. Zverejnenie výsledkov sa očakáva v priebehu dnešného dňa.

Rusko uznalo Abcházsko a ďalší separatistický región Južné Osetsko ako nezávislé štáty po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008. Obe republiky sa však fakticky odtrhli od Gruzínska už začiatkom 90. rokov minulého storočia, doposiaľ však nezískali širšie medzinárodné uznanie.

Vo februári došlo k pokusu o atentát na abcházskeho prezidenta Aleksandra Ankvaba, ktorý si vyžiadal dve obete a jedného ťažko zraneného v radoch jeho ochranky. Prezident vyviazol bez zranení.