Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Agenda aktívnych opatrení trhu práce sa bude vybavovať aj vo Svidníku

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rozhodnutie bývalého riaditeľa presťahovať spomínanú agendu do Bardejova vyvolalo vlnu nevôle medzi obyvateľmi, podnikateľmi a predstaviteľmi samospráv v regióne s vysokou nezamestnanosťou.

Svidník 19. októbra (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter je presvedčený, že zrušenie oddelení aktívnych opatrení trhu práce, ktoré zabezpečoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove (ÚPSVaR) na svojom detašovanom pracovisku vo Svidníku, bolo chybou.

Zrušenie oddelení vo Svidníku a presun agendy do centrály v Bardejove bývalý riaditeľ Martin Choma odôvodnil racionalizačnými opatreniami a nedostatkom finančných zdrojov.

Minister na jednej strane ocenil prácu bývalého riaditeľa, ktorý riešil chýbajúce zdroje a urobil za štyri mesiace aj kus pozitívnej práce. Na druhej strane však, podľa neho, nemal záležitosť riešiť takýmto krokom. Dodal, že z tohto dôvodu aj akceptoval žiadosť riaditeľa Chomu, ktorý požiadal o uvoľnenie z funkcie. Od štvrtka (18. 10.) na post riaditeľa ÚPSVaR v Bardejove nastúpil Viktor Jaroščák.

"Je celkom prirodzené, že v podmienkach štátnej správy sa hľadajú formy, ako usporiť finančné prostriedky prípadne pracovné miesta. Je to proces logický a nevyhnutný. Ja však k tomu dodávam, že na úradoch práce sú rezervy vyčerpané," povedal dnes minister vo Svidníku.

Richter zdôraznil, že úrady práce poskytujú služby občanom, zamestnávateľom a ďalším sociálnym partnerom. Občan má podľa neho nárok, aby tieto služby boli poskytované v priestore a čase, kde je to nevyhnutné, teda v tomto prípade aj vo Svidníku.

"Vychádzajúc z tejto skutočnosti som rozhodol a prijal isté opatrenia pre ústredie práce a ÚPSVaR v Bardejove, aby tieto služby boli vo Svidníku zabezpečované tak, aby v prvom kontakte na tomto pracovisku bol uspokojený občan, ale aj zamestnávateľ, pokiaľ ide o aplikáciu jednotlivých nástrojov aktívnych opatrení trhu práce," konštatoval minister.

Dodal, že tomu bude treba prispôsobiť aj počet ľudí, ktorí by to mali zabezpečovať, a nastavenie celého systému, ktorý teraz konzultuje ústredie práce s bardejovským úradom.



"Je to otázka niekoľkých dní, aby sme prijali také opatrenia, aby klient úradu práce, či už je to občan, uchádzač o zamestnanie, respektíve zamestnávateľ alebo starosta, boli vybavení od prijatia žiadosti až po podpísanie zmluvy aj tu na pracovisku vo Svidníku," povedal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Rozhodnutie bývalého riaditeľa presťahovať spomínanú agendu do Bardejova vyvolalo vlnu nevôle medzi obyvateľmi, podnikateľmi a predstaviteľmi samospráv v regióne s vysokou nezamestnanosťou. V tejto súvislosti vznikla aj petícia proti zrušeniu spomínaných oddelení, pod ktorú sa podpísalo vyše 2500 ľudí. Tú dnes prišli členovia petičného výboru odovzdať ministrovi.

"Mnohí starostovia sa vyjadrili, že pre obecný rozpočet je zaťažujúce stále cestovať do Bardejova desiatky kilometrov, kde musia vybavovať tieto záležitosti. Rovnaký problém mali aj zamestnávatelia, ktorí spolupracujú s úradom práce," povedal člen petičného výboru Martin Ždiňák.

Iniciátori dokonca v petícii žiadajú vytvorenie plnohodnotného úradu práce vo Svidníku, ako tomu bolo pred 10 rokmi. Minister Richter na to reagoval, že takéto riešenie teraz neprichádza do úvahy. Prístup ministerstva práce, ktorý dnes prezentoval Richter, ocenil aj primátor Svidníka Ján Holodňák a ponúkol rezortu maximálnu podporu zo strany radnice.

Minister na stretnutí s médiami krátko informoval aj o základných tézach pripravovanej legislatívy, ktorá by mala podporiť zamestnávanie predovšetkým mladých ľudí.