Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Aktivita nemeckého súkromného sektora klesla už 4. mesiac po sebe

Foto: TASR/AP

Podľa ekonóma agentúry Markit Roba Dobsona takáto situácia v Nemecku neveští nič dobré pre celkový vývoj v eurozóne.

Berlín 23. augusta (TASR) - Aktivita nemeckého súkromného sektora zaznamenala v auguste pokles už 4. mesiac po sebe, čo naznačuje, že najväčšia európska ekonomika už v plnej miere pociťuje dôsledky dlhovej krízy eurozóny.

Hlavným dôvodom poklesu aktivity súkromného sektora je najväčší pokles objednávok na nemecké produkty zo zahraničia za viac než tri roky. Uviedla to dnes vo svojom rýchlom odhade agentúra Markit.

Ako agentúra informovala, jej kompozitný index nákupných manažérov (PMI) pre Nemecko, ktorý zahrňuje výrobný sektor aj sektor služieb, klesol v auguste na 47 bodov z júlovej hodnoty 47,5 bodu. Pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje rast od poklesu, je tak už 4. mesiac, keďže prvýkrát sa pod ňu dostal v máji.

Podľa ekonóma agentúry Markit Roba Dobsona takáto situácia v Nemecku neveští nič dobré pre celkový vývoj v eurozóne. "Ľudia verili, že silná nemecká ekonomika prispeje k posilneniu ekonomického rastu celej eurozóny," povedal. Najnovšie údaje však podľa neho šance na takýto vývoj nedávajú.

PMI pre nemecký výrobný sektor sa podľa Markit v auguste zvýšil na 45,1 bodu zo 43 bodov v júli, pod hranicou 50 bodov však ostáva už 6. mesiac po sebe. Index exportných objednávok klesol na 39,5 bodu, čo je najvýraznejší pokles od apríla 2009. Navyše, index pre sektor služieb, ktorý v júli zaznamenal rast nad 50-bodovú hranicu, klesol v auguste na 48,3 bodu.