Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Amatérski herci obsadili divadelné dosky v Prešove

V Divadle Jonáša Záborského sa v pondelok konala regionálna súťaž Dni s Táliou. O priazeň odbornej poroty sa uchádzali aj malí divadelníci z Veľkého Šariša.

Prešov 12. marca (TASR) – Amatérske divadelné súbory prezentovali dnes v Prešove svoje umenie na regionálnej súťažnej prehliadke Dni s Táliou. Organizuje ju Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, ktoré zároveň hereckým súborom zapožičalo svoje javisko v historickej budove na Hlavnej ulici.

"Cieľom tejto prehliadky je predovšetkým dať priestor pre konfrontáciu amatérskych režisérov, hercov. Je to činnosť, kde môžu prejaviť svoj talent, prezentovať svoje túžby. Tento rok svoje umenie prišlo predviesť osem detských a šesť študentských divadelných súborov," povedala pre TASR metodička DJZ z útvaru osvetovej činnosti Dagmar Rusnáková.

Dodala, že víťazi detskej kategórie postupujú na divadelnú prehliadku Rozprávkový Stropkov a víťazi z kategórie študentov a dospelých na Malú krajskú scénickú žatvu v Levoči.

O priazeň odbornej poroty sa dnes uchádzali aj malí divadelníci z Veľkého Šariša, ktorí navštevujú tamojšiu základnú školu a literárno-dramatický odbor základnej umeleckej školy.

"Prišlo nás 12 a súťažíme s predstavením "Aj veľkí sa vedia hrať". Stretávame sa asi trikrát do týždňa, ale sme rozdelení na skupinky, v tejto zostave tak hráme rok," povedala 13-ročná Simona Perečinská.

Vedúca súboru Katarína Miženková konštatovala, že vo Veľkom Šariši je o divadlo veľký záujem. Sama ho považuje za jeden z najlepších spôsobov trávenia voľného času.

"Naše divadielko funguje s pauzami zhruba desať rokov. Máme tam prevažne dievčatá až na jedného chlapca. Deti sa rady hrajú, rady vystupujú a vždy sa tešíme, keď pribudne niekto nový," konštatovala Miženková.

Tu bude player


V porote tohtoročnej prehliadky zasadla aj spisovateľka Alžbeta Verešpejová, ktorá je autorkou kníh pre deti, ale i divadelných textov, ktoré naštudovali profesionálne i amatérske divadelné súbory. Uviedla, že v šarišskom regióne je mnoho mladých, ktorí majú záujem o divadlo.

"Vidíme tu deti od materskej škôlky až po vek adolescencie, kedy sa pokúša každá tá generačná skupina vyjadriť nejaký svoj vzťah. Deti k rozprávkam a puberťáci zasa k tomu, čo ich trápi," uvádza Verešpejová.

Konštatovala, že aj na tejto prehliadke možno vidieť rôzne žánre i témy. Výkony označila za veľmi spontánne a zaujímavé. Verí, že v týchto súboroch rastú nové herecké talenty.