Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Americké letectvo testuje hypersonické lietadlo X-51A

Hypersonické lietadlo X-51A Foto: TASR/AP Photo

Využitie by malo nájsť ako vo vojenskej, tak i v komerčnej oblasti.

Los Angeles 15. augusta (TASR) - Americké letectvo začalo testovať nové hypersonické lietadlo, schopné dosiahnuť šesťnásobok rýchlosti zvuku.

Hovorca leteckej základne Edwards povedal pre noviny Washington Post, že bombardér B-52 s experimentálnym lietadlom na palube odštartoval v utorok v Kalifornii, ďalšie detaily o lete neuviedol.

Je to už tretí známy testovací let lietadla X-51A Waverider (Jazdec na vlnách). Meno dostal vďaka svojmu tomu, že na dosiahnutie vyšších rýchlostí sa odráža od nárazových vĺn, ktoré vznikajú pri prekonaní hranice rýchlosti zvuku.

Lietadlo vytvorila firma Boeing. Vodíkový motor Scramjet dodala kalifornská forma Pratt & Whitney. Motor vstrekuje vodík do prúdu vzduchu, následné horenie plynu dodáva ťah. Stroj má len malé krídla a tvarom pripomína raketu.

Podľa plánu malo byť lietadlo spustené z bombardéra. Nosná raketa ho mala zrýchliť na 7000 kilometrov za hodinu. Následne mal byť zapojený motor Scramjet, ktorý rýchlosť zvýšil až na 10.000 kilometrov za hodinu na dobu asi päť minút.

Letová skúška mala skončiť kontrolovaným pádom do oceánu.

Hypersonické lety, teda let s rýchlosťou medzi 4,5 až 6,5 Machu, sú novou métou v oblasti aeronautiky. Hoci sa plánuje ich využitie v komerčnej oblasti, kde by dokázali skrátiť let medzi Londýnom a New Yorkom na menej ako hodinu, súčasný výskum prebieha v oblasti vojenského využitia. Technológia dokáže zasiahnuť vzdialené ciele za kratší čas ako riadené strely.