Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Bezdomovcom hľadajú chladničku i nábytok

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chce ho do nového denného centra, ktoré vzniká na Mýtnej ulici v Bratislave. Niekoľko spotrebičov už ľudia darovali.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Chladničku, práčku či zachovaný nábytok hľadá pre ľudí bez domova občianske združenie Vagus.

Chce ho do nového denného centra, ktoré vzniká na Mýtnej ulici v Bratislave. Niekoľko spotrebičov už ľudia darovali. V chátrajúcej budove neďaleko Račianskeho mýta totiž nie je nič, ani kúrenie a v niektorých miestnostiach ani omietky.

Neobývaný dom na Mýtnej vlastní mesto. Už niekoľkokrát sa ho snažilo predať, no neúspešne. V septembri prenájom budovy občianskemu združeniu schválili mestskí poslanci. Vagus ju dostalo za jedno euro ročne. Aby tam ale mohlo vyrásť nízkoprahové centrum, musí si dom najprv zrekonštruovať.

"Celý priestor sme už s ľuďmi bez domova vypratali. Máme tiež hotové projekty na kúrenie a prestavbu," priblížil predseda Vagusu Sergej Kára. Tento mesiac chcú začať aspoň s prípravnými prácami, o mesiac sa plánujú pustiť do osádzania radiátorov či nanášania omietok a na jar zase vymeniť okná. Potom prídu na rad podlahy a napokon zariadenie. Pracovať však nebude len stavebná firma, pomôžu aj bezdomovci, ktorí urobia čiastkové práce. "Máme človeka, ktorý vie robiť obklady, ďalšieho, ktorý zvládne maľovky," vymenoval Kára. Jeden priestor už vynovený majú, v podkroví si ho zrekonštruoval bývalý nájomca.

Na prestavbu objektu treba asi 50.000 eur. Taký je odhad združenia. Dnes majú k dispozícii pätinu, zvyšok hľadajú u sponzorov. "Materiálne veci sa snažíme získavať priamo od dodávateľov, či už so zľavami alebo darom. Aj stavebná firma nám to bude robiť za oveľa výhodnejšiu cenu," vyzdvihol Kára. Pomôcť môžu aj samotní Bratislavčania. Finančne, materiálom aj svojou prácou. "Budeme radi za každú ruku navyše."

Ľuďom bez domova v centre počas dňa poskytnú stravu, šatstvo, zdravotnú starostlivosť či sociálne poradenstvo. Priestor však bude slúžiť aj ako integračné centrum. Bezdomovcov chcú naučiť, ako si zlepšia kvalitu života a uplatnia sa na trhu práce. Pripravia ich na pracovný pohovor, naučia pracovať s počítačom či napísať životopis. "Aby boli informovanejší a postupne sa z tej najnižšej bezdomoveckej priečky mohli posúvať vyššie," vysvetlil Kára.

Centrum by malo mať kapacitu 50 až 60 ľudí. "Ak pracujeme s väčším množstvom ľudí, efektivita sa znižuje. Pri 80, 90 si už napríklad nepamätáme všetky mená. Musí to tiež uspokojiť dopyt tak, aby bol počet ľudí bez domova únosný pre lokalitu," upozornil predseda Vagusu. Proti zariadeniu v širšom centre mesta sa už totiž postavil napríklad mestský poslanec Martin Borguľa (Smer-SD), spisuje petíciu. Takéto zariadenie by podľa neho malo vzniknúť niekde na okraji mesta. Kára hovorí, že s petíciou sa už stretli aj dôchodcovia vo výletnom autobuse, kde ich oslovila sprievodkyňa.

Aby ľuďom združenie plány s bezdomovcami vysvetlilo, zorganizovalo už dve diskusie. Zlý postoj k centru majú Bratislavčania podľa Káru najmä vtedy, ak im chýbajú informácie. "Väčšinou sa nám stáva, že po diskusii o tom, čo sa tam bude diať, ľudia menia názor do neutrálnej roviny," konštatoval. Nechce, aby boli obyvatelia nespokojní. "Mohli by sme v tej štvrti byť aj prínosom. Myslím si, že si zaslúžime šancu."

Občianske združenie tiež zorganizovalo niekoľko brigád v okolí budovy na Mýtnej. Bezdomovci za stravu či oblečenie zbierali odpadky. Ďalšiu akciu plánujú na jar. Keď bude fungovať centrum, po diskusii s mestskou časťou chce združenie vytvoriť aj pracovné skupiny, ktoré budú okolie upratovať pravidelne. "Funguje to tak aj v zahraničí, pracujú pre mesto za oveľa nižšiu cenu," dodal Kára.