Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Bezpilotné lietadlo USA zabilo v Pakistane ďalšieho veliteľa al-Káidy

Bezpilotné lietadlo zabilo Muhammada Almansúra a troch jeho spolubojovníkov v dedine neďaleko Miranšahu, hlavného mesta kmeňového regiónu Severného Varizistanu, pri hraniciach s Afganistanom.

Pešávar 9. decembra (TASR) - Americké bezpilotné lietadlo zabilo dnes na severozápade Pakistanu ďalšieho veliteľa al-Káidy, druhého za uplynulé tri dni. Oznámili to predstavitelia americkej vojenskej spravodajskej služby, napísala agentúra Reuters.

Bezpilotné lietadlo zabilo Muhammada Almansúra a troch jeho spolubojovníkov v dedine neďaleko Miranšahu, hlavného mesta kmeňového regiónu Severného Varizistanu, pri hraniciach s Afganistanom. Lietadlo zaútočilo raketovými strelami na dom, v ktorom sa veliteľ zdržiaval, a zničilo dve miestnosti a auto. Počas útoku bolo vidno nad oblasťou letieť štyri bezpilotné lietadlá, informovali obyvatelia a vládni predstavitelia.

Pri podobnom útoku vo štvrtok v Severnom Varizistane bol zabitý iný vysoký veliteľ al-Káidy, Abú Zajd. V radoch hlavných lídrov al-Káidy nahradil v júni Abú Jahjá al-Líbího, ktorý tiež zahynul pri americkom bezpilotnom nálete.

Útoky bezpilotných lietadiel ničia sieť al-Káidy v oblasti pakistanskej hranice s Afganistanom, v oboch krajinách si však vzbudzujú ostrú kritiku.