Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Britský veľvyslanec A. Garth odovzdá ocenenie M. Gullerovej

Andrew Garth, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Biologička Gullerová je podľa Gartha uznávanou expertkou, ktorá aj vďaka pôsobeniu na Univerzite v Oxforde prispela k výskumu DNA.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska si pripomenie 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov so Slovenskou republikou cenou veľvyslanca. Britský veľvyslanec Andrew Garth odovzdá v stredu (22.8.) ocenenie molekulárnej biologičke Monike Gullerovej. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka veľvyslanectva Monika Holečková.

V stredu usporiada veľvyslanectvo v Bratislave podujatie, na ktorom Garth udelí ocenenie Gullerovej za zásluhy pri prehlbovaní partnerstva medzi Spojeným kráľovstvom a SR. Biologička je podľa Gartha uznávanou expertkou, ktorá aj vďaka pôsobeniu na Univerzite v Oxforde prispela k výskumu DNA.

"Je inšpiráciou pre mnohých talentovaných mladých ľudí, ktorí sa chcú venovať vede a výskumu, ale tiež tým, ktorí chcú študovať na britskej univerzite," poznamenal Garth.

Gullerová pôsobí na Univerzite v Oxforde, kde vedie svoje vlastné laboratórium. Po štúdiu na Univerzite Komenského v Bratislave pokračovala vo Viedni a neskôr v Oxforde. Pôsobila aj na univerzitách v USA a Japonsku. Získala uznanie vedeckej obce za objav transkripčného vypínania génov, ktoré dovtedy neboli popísané.