Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Češka zabudla rezervovať miesta v autobuse, zachránilo jej to život

Foto: vecernji.hr

Pôvodne chcela Milada Braunová sedieť vpredu. Cestujúci sediaci v prednej časti havarovaného autobusu nakoniec obišli najhoršie.

Brno 25. júna (TASR) - Neskutočné šťastie mala pri sobotňajšej tragickej nehode českého autobusu v Chorvátsku 49-ročná Milada Braunová z Brna. Z havárie, pri ktorej zahynulo osem turistov a desiatky ďalších utrpeli zranenia, vyviazla bez akejkoľvek ujmy. Vďačí za to najmä sebe, zabudla totiž rezervovať sedadlá v prednej časti autobusu. Informoval o tom dnes český spravodajský server iDNES.cz.

Milada Braunová sa vydala na Makarskú riviéru spolu s dvoma kamarátkami a ich dcérkami, ktoré majú päť a sedem rokov. Aj tie vyviazli bez zranení.

"Zhodli sme sa, že odteraz budeme každý rok sláviť 23. jún ako naše druhé narodeniny," povedala Braunová, keď ju a jej priateľky dopravil v nedeľu armádny špeciál do vlasti.

Turistka chodieva na chorvátske pláže už desať rokov, s kamarátkami a ich dcérami päť rokov. Vždy cestovali k Jadranskému moru koncom júna a vždy sedeli na vlastnú žiadosť zásadne vpredu, aby mali dievčatká dobrý výhľad. Tento rok však Milada Braunová zabudla tieto miesta rezervovať, preto sedela skupina až na zadnej "päťke". Práve táto náhoda celej partii zachránila život.

Najhoršie dopadli cestujúci z prednej časti vozidla.

Po nehode niektorý z vodičov, čo zastavili hneď za autobusom, rozbil jeho zadné sklo. Päť dovolenkárok sa tak dostalo z vraku von. "Nikto nekričal, neplakal, nič... bola tma," spomínala na chvíle po nehode turistka a dodala, že do Chorvátska už nikdy nebude cestovať autobusom.

Podľa informácií ošetrujúcich lekárov, ktorí do Česka v nedeľu večer letecky dopravili 24 zranených turistov, sú všetci pasažieri v stabilizovanom stave a starajú sa o nich nemocnice v Brne a Prahe. Sedem občanov Českej republiky zostáva stále v Chorvátsku - päť zranených je v Gospiči, dve zranené dievčatá v nemocnici v Zadare. Uviedol to portál iDNES.cz.

Chorvátsky server slobodnadalmacija.hr napísal, že za osem a pol roka od otvorenia diaľnice do Dalmácie na nej zahynulo 150 ľudí ďalších a 1400 utrpelo zranenia.