Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Český minister spravodlivosti Pelikán zložil poslanecký mandát

Robert Pelikán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svoj odchod z politiky Pelikán zdôvodnil medziiným názorovým rozchodom s hnutím ANO, ktorého členom však chce zostať.

Praha 19. júna (TASR) - Český minister spravodlivosti v demisii Robert Pelikán (ANO) sa v utorok vzdal poslaneckého mandátu. Jeho rezignáciu prijal predseda snemovne Radek Vondráček. Informovala o tom na Twitteri hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová.

Úplný odchod z politiky avizoval Pelikán v apríli, keď vylúčil, že by mohol pokračovať v budúcej vláde, pripomína spravodajský server Novinky.cz.

Pelikán bol ministrom spravodlivosti od marca 2015 vo vláde Bohuslava Sobotku (ČSSD), vo funkcii zostal aj v súčasnom prvom kabinete Andreja Babiša (ANO), ktorý od konca januára vládne v demisii. Svoj odchod z politiky Pelikán zdôvodnil medziiným názorovým rozchodom s hnutím ANO, ktorého členom však chce zostať. V apríli ďalej uviedol, že sa po odchode z politiky chce vrátiť do advokácie a mieni prednášať aj na právnickej fakulte.

Za Pelikána by mala do poslaneckých lavíc nastúpiť riaditeľka neziskovej organizácie Monika Červíčková, ktorá je prvou náhradníčkou na pražskej kandidátke hnutia ANO z vlaňajších volieb. Sľub by mohla zložiť v úvode schôdze dolnej komory, ktorá sa začne o týždeň.