Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Coeure z ECB tvrdí, že Európa musí posilniť euroval

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Coeure Pripomenul, že ekonomická situácia na starom kontinente je naďalej "krehká", takže ECB bude ešte nejaký čas pokračovať v nákupe dlhopisov slabších krajín eurozóny.

Paríž 12. marca (TASR) - Európa musí posilniť trvalý záchranný fond (Európsky stabilizačný mechanizmus, ESM), aby vyriešila dlhovú krízu. Uviedol Benoit Coeure, člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) v rozhovore pre dnešné vydanie japonského denníka Nikkei.

"Potrebujeme silný protipožiarny múr," vyhlásil Coeure, podľa ktorého musí Európa urobiť prvý krok, a potom možno príde pomoc aj zo zahraničia.

Pripomenul, že ekonomická situácia na starom kontinente je naďalej "krehká", takže ECB bude ešte nejaký čas pokračovať v nákupe dlhopisov slabších krajín eurozóny.

Japonské noviny v tejto súvislosti konštatujú, že ECB už tri týždne nekúpila žiadne dlhopisy problematických krajín menovej únie.

Coeure s odvolaním sa na najnovšiu prognózu centrálnej banky očakáva, že hospodárstvo eurozóny sa v prvej polovici roka prepadne do miernej recesie. Dôvodom je zníženie objemu úverov, a to aj najmä pre firmy, a tiež pokles spotrebiteľského dopytu v 17 krajinách, ktoré zaviedli euro. V roku 2013 sa však už hospodárstvo eurozóny vráti k miernemu rastu.

Ministri financií eurozóny budú dnes rokovať v Bruseli o druhom záchrannom úvere Grécku v celkovej výške 130 miliárd eur. Zadlženej krajine sa totiž podarilo splniť ich podmienky a dohodnúť sa so súkromnými investormi na výmene dlhopisov. Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová odporučila Výkonnej rade fondu, ktorý sa tiež podieľa na záchrane Grécka, aby schválil novú, štvorročnú úverovú linku zadlženej krajine vo výške 28 miliárd eur. Rada bude o pôžičke rozhodovať na budúci týždeň.