Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

CVČ v Snine by mali dostať v tomto roku o 45 % menej peňazí ako vlani

Financovanie CVČ v Snine skomplikovalo začiatkom roka aj zvýšenie odvodovej zaťaženosti ich zamestnancov pracujúcich na dohodu.

Snina 2. februára (TASR) - Vedenie Mestského úradu v Snine sa obáva negatívnych dopadov novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení na fungovanie centier voľného času (CVČ) na území mesta. Od 1. januára tohto roka sú strediská, kde deti navštevujú rôzne krúžky, financované na základe spomínanej zmeny legislatívy podľa nových pravidiel.

Na území Sniny pôsobia v súčasnosti dve cirkevné, jedno súkromné a jedno mestské CVČ. Celkovo ich navštevuje 1598 školákov, z toho 166 detí má trvalý pobyt mimo územia mesta.

Kým doteraz dostávali centrá financie podľa počtu detí, ktoré do nich chodili, podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení peniaze na deti poputujú do obce, v ktorej majú trvalý pobyt.

"Mesto už rozposlalo list obciam, ktorých detí navštevujú jednotlivé CVČ v Snine, so žiadosťou o poskytnutie finančných prostriedkov," uviedla pre TASR prednostka sninského Mestského úradu Jana Rosičová.

Ako dodala, v súvislosti s novelou zákona o financovaní školských zariadení prijalo Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Snine nové všeobecne záväzné nariadenie. Podľa neho sa budú prideľovať deťom navštevujúcim centrá voľného času v meste koeficienty. Do celkového počtu detí v rámci jedného zriaďovateľa sa započíta každý školák iba raz.

Ak dieťa navštevuje jedno centrum voľného času, pridelí sa mu koeficient 1, ak dve CVČ 0,5 a v prípade troch to bude číslo 0,33. Prepočítaný počet detí vynásobený sumou 107,35 eura prinesie údaj o ročnom rozpočte jednotlivých CVČ, informovala Rosičová s tým, že na základe tejto metodiky by mali dostať CVČ na území mesta v roku 2012 oproti vlaňajšku menej peňazí.

"Predpokladaný príjem mesta pre všetky centrá voľného času, ktoré majú sídlo na jeho území, na rok 2013 je 134.504 eur, čo je o 45 % menej ako v roku 2012. Takýto výrazný pokles prostriedkov môže mať negatívny dopad na fungovanie jednotlivých centier," doplnila Rosičová.

Financovanie CVČ v Snine skomplikovalo začiatkom roka podľa jej slov aj zvýšenie odvodovej zaťaženosti ich zamestnancov pracujúcich na dohodu. Vzhľadom na nižší rozpočet pristúpilo vedenie mestského CVČ k zníženiu hodinovej sadzby uvedených pracovníkov.

V súvislosti s plánovaným výpadkom financií pre mestské CVČ v tomto roku Rosičová predpokladá, že samospráva predloží na rokovania MsZ v marci návrh na zvýšenie rozpočtu spomínaného strediska prostredníctvom nenormatívnych finančných prostriedkov.