Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Deti so zrakovým postihnutím si vyskúšajú na Divadelnej Nitre graffiti

Ilustračné foto Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Workshop graffiti sa uskutoční v rámci podujatia Darujem ti tulipán a po prvý raz môžete vidieť vyše 110 malieb aj vy. Diela budú predajné, vďaka čomu je tu verejná možnosť podporiť projekt.

Nitra 10. augusta (TASR) – Deti so zrakovým postihnutím budú mať príležitosť vyskúšať si počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra graffiti. Vyše 50-členný tím detí zo Základnej školy kniežaťa Pribinu v Nitre a Strednej školy pre zrakovo postihnutých v Bratislave vytvorí na festivalovom námestí v Nitre pod vedením skúsených graffiti umelcov veľkorozmerné graffiti. Workshop graffiti sa uskutoční v rámci podujatia Darujem ti tulipán, ktorý je projektom Asociácie Divadelná Nitra.

Odvaha spoznávať nepoznané
Už šesť rokov vďaka umeleckým aktivitám projekt integruje hendikepované deti a udomácnil sa ako celoročný program. Tradične vyvrcholí počas festivalu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. septembra tohto roka. “Graffiti sa mladým páčia aj preto, že predstavujú slobodu. Koncepciu tohtoročného Tulipánu sme postavili práve na princípe slobodnosti a odvahy spoznávať nepoznané, takej potrebnej pre postihnuté deti žijúce v zážitkovej izolácii,” uviedla vedúca projektu Elena Kárová. Tulipánové podujatie vyvrcholí otvorením dvoch výstav tvorby zrakovo postihnutých detí. Verejnosť bude mať možnosť po prvý raz vidieť vyše 110 malieb, výber z piatich rokov celoročných tvorivých workshopov. Diela detí budú predajné a verejnosť tak bude mať možnosť podporiť projekt Darujem ti tulipán.

Bubnovanie s Afričanom Thierrym Ebamom
V duchu slobody a voľnosti sa bude niesť aj „tulipánový“ workshop bubnovania afrického hudobníka Thierryho Ebama, s ktorým sú zrakovo postihnuté deti už zvyknuté hrať v bratislavskom klube Darujem ti tulipán. „Bubnovanie je zážitkom pre všetky deti, no mimoriadne dôležité je najmä pre deti úplne nevidiace,“ konštatovala Kárová. Podujatie vyvrcholí koncertom afrických perkusionistov Djeme Kuti na festivalovom námestí.