Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Deti v tábore v zoo zavítajú aj do medvedieho brloha

Jazda terénnym autom so sprievodcom v košickej ZOO Foto: TASR/Milan Kapusta

Deti vo veku 5-15 rokov majú pod dohľadom skúsených animátorov možnosť spoznávať zvieratá a chovné zariadenia v čase a na miestach bežným návštevníkom nedostupných, napríklad do kuchyne pre zvieratá.

Košice 6. augusta (TASR) - Návšteva medvedieho brloha, výcvik dravých vtákov, jazda safaribusom, kŕmenie tuleňov, či fotka s pytónom kráľovským - takéto a mnohé iné zážitky ponúka už tradičný detský tábor, ktorý vo svojom areáli organizuje počas letných prázdnin košická zoologická záhrada. Tábor v zoo ležiacej v mestskej časti Kavečany prebieha v päťdňových turnusoch do 24. augusta.

Deti vo veku 5-15 rokov majú o zábavu pod dohľadom skúsených animátorov postarané, spoznávajú pritom zvieratá a chovné zariadenia v čase a na miestach, ktoré sú bežným návštevníkom nedostupné. Nazrieť môžu napríklad aj do kuchyne pre zvieratá.

Tu bude player
"Záujem je mimoriadne veľký, nie vždy dokážeme vyhovieť všetkým. Niektoré deti sa k nám vracajú opakovane každý rok, ale sú aj také, ktoré sa vystriedajú viackrát počas leta. ZOO organizuje tábor už štvrtú sezónu a má environmentálny podtext," uviedla pre TASR hovorkyňa Zoo Košice Eva Malešová. Program pre deti trvá od pondelka do piatka v čase 8.00-16.00 h, rodičia ich každé ráno odovzdajú do opatere animátorov, popoludní si ich potom odvezú domov.

Prednášky či safaribus
Prezentáciu výcviku dravých vtákov predvádzajú Sokoliari sv. Bavona z Banskej Štiavnice a pre deti je úžasný zážitok, keď im dravce pristanú na ruke. Deti môžu navštíviť aj nefalšovaný brloh, ktorý si sami zhotovili v zoo chované medvede. "Bežní návštevníci ho vidia ako vyhĺbenú jamu, ale prázdninujúce deti môžu aj pobudnúť v dômyselne členenom príbytku macov," vysvetľuje Eva Malešová.
Tu bude player
Populárna je tiež jazda safaribusom, ako aj prednášky spojené s prezentáciou na rôzne témy. Zaručené vzrušenie a záujem vzbudzujú hady a plazy, ktorých sa môžu dotknúť. S pytónom kráľovským okolo krku sa dokonca veľmi radi fotia.

Ochrana v ohrození a prvá pomoc
Zoo ďalej v spolupráci s odborníkmi z Mestských lesov organizujú vychádzky, pri ktorých sa deti učia spoznávať stromy, značenie, ale aj všeobecne o význame lesa. "V tomto roku sme zaradili do programu novinku. Začali sme spolupracovať s Občianskym združením Mrak. Vďaka jeho členom sa deti naučia, ako sa chrániť v ohrození, ako poskytnúť prvú pomoc. Každý týždeň prichádzajú záchranári, ktorí predvádzajú deťom tajomstvá úspešných zásahov," uviedla hovorkyňa zoo.

Každý piatok je k dispozícii Letná čitáreň, ktorú pripravila Knižnica pre mládež mesta Košice. Jej pracovníčky majú rozložený svoj "stan" v chate Bobor. Čítanie z kníh o zvieratkách sa končí súťažou a sladkými odmenami.