Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Dôchodkový systém sa bude meniť, rozhodli poslanci

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na základe novely zákona o sociálnom poistení bude vyzerať inak aj prvý, priebežný pilier, v ktorom sa má zvýšiť solidarita a zmeniť valorizácia dôchodkov.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR dnes hlasmi vládneho Smeru-SD definitívne odhlasovalo zmeny v dôchodkovom systéme. Na základe novely zákona o sociálnom poistení bude vyzerať inak aj prvý, priebežný pilier, v ktorom sa má zvýšiť solidarita a zmeniť valorizácia dôchodkov.

Najbližšou zmenou, ktorá sa dotkne občanov, je dočasné zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu. K tomu dôjde medzi januárom 2013 až decembrom 2017, pričom následne sa vráti systém percentuálnej valorizácie. "V prechodnom období sa čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami a i neodôvodnené rozdiely v sumách dôchodkov, priznaných podľa rôznych právnych predpisov," konštatoval rezort práce.

Od roku 2014 dôjde k ďalšej zmene výpočtu. Postupne sa bude znižovať doterajší švajčiarsky model, v ktorom sa berie do úvahy v rovnakom pomere zmena miery inflácie a rastu priemernej mzdy. Podľa dnes schváleného návrhu sa začne viac brať do úvahy inflácia. Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, kedy by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu.

Tu bude player


Vládny kabinet zdôvodňuje potrebu zmien zvýšením solidárnosti v priebežnom systéme, pričom zásluhový by mal byť druhý a tretí dôchodkový pilier. Solidárnejší budú po novom všetci s mesačným príjmom nad 1000 eur. Naopak, pomôcť sa má Slovákom so mzdou pod priemernou úrovňou, teda pod 786 eur. "Je to dobrý zákon, je pre ľudí," uviedol na margo zmien premiér Robert Fico (Smer-SD).

Schválená novela zákona o sociálnom poistení a niektorých ďalších zákonov prináša okrem zmien v prvom pilieri aj iné nastavenie druhého piliera, práce na dohody a živnosť. K definitívnemu hlasovaniu o legislatíve, ktorú podporilo 80 poslancov, predchádzala osemdňová diskusia s dominanciou opozičných politikov SDKÚ-DS, SaS a OĽaNO.