Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Dohodári budú od budúceho roku platiť odvody

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Hlasmi vládnych poslancov o tom dnes rozhodla Národná rada (NR) SR, ktorá definitívne schválila novelu zákona o sociálnom poistení.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Práca na dohodu sa od januára budúceho roka zodvodní, výška zodvodnenia sa pritom rozdelí podľa viacerých skupín ľudí. Hlasmi vládnych poslancov o tom dnes rozhodla Národná rada (NR) SR, ktorá definitívne schválila novelu zákona o sociálnom poistení.

Najnižšie percento odvodov budú mať starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú platiť 29,8 % na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové.

Šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi poslanci Smeru-SD podporili oslobodenie študentov od zvýšených odvodov, čo platí pre mladých do 18 rokov a mesačného zárobku do 66 eur. Títo študenti stredných škôl budú tak platiť odvody v rovnakej forme ako v súčasnosti, teda iba na garančné a úrazové poistenie.

Rovnako sa mu podarilo presadiť zaradenie výsluhových dôchodcov do skupiny s nižšími odvodmi, čo však ako prvý navrhoval opozičný poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS). Všetci ostatní pracovníci na dohodu totiž budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody ako zamestnanci na klasický pracovný pomer.

V prípade živnostníkov sa od budúceho roka posúva hranica minimálneho vymeriavacieho základu, a to z aktuálnych 44,2 % na 50 % priemernej mzdy. Dôležitý je aj fakt, že na určenie vymeriavacieho základu sa použije pomerná časť základu dane neznížená o zaplatené poistné, pričom doteraz sa suma o poistné znižovala.

Postupne má zároveň dôjsť k zániku takzvanej bulharskej konštanty, ktorá sa využíva pri výpočte vymeriavacieho základu, v súčasnosti je to polovica základu dane. Následne sa z vymeriavacieho základu počítajú jednotlivým živnostníkom odvody. Pôjde o postupnú zmenu, najprv sa od júla 2013 zníži na 1,9, potom od júla 2014 na 1,6 a až následne na definitívnu 1,486 od júla 2015.

Novinka nastane aj pri paušálnych výdavkoch. Zachová sa v súčasnosti platný 40-% strop, pričom sa však obmedzí jeho absolútna výška. Maximálny mesačný paušál bude od januára budúceho roka predstavovať 420 eur, čo ročne znamená 5040 eur. Táto zmena u samostatne zárobkovo činných osôb prejaví pri daňovom priznaní za rok 2013, ktoré budú podávať začiatkom roka 2014.

Schválená novela zákona o sociálnom poistení a niektorých ďalších zákonov prináša okrem zmien v prvom pilieri aj iné nastavenie druhého piliera, práce na dohody a živnosť. K definitívnemu hlasovaniu o legislatíve, ktorú podporili 80 poslancov, predchádzala osemdňová diskusia s dominanciou opozičných politikov SDKÚ-DS, SaS a OĽaNO.