Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

EÚ vymenovala špeciálneho vyslanca pre strednú Áziu

Foto: TASR/AP

Nemecká diplomatka Patricia Florová sa 20 rokov venovala krajinám bývalého Sovietskeho zväzu s dôrazom na oblasť strednej Ázie.

Luxemburg 25- júna (TASR) - Rada EÚ pre zahraničnú politiku na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu vymenovala nemeckú diplomatku Patriciu Florovú za špeciálneho vyslanca Európskej únie pre oblasť strednej Ázie.

Vo vyhlásení pre médiá sa uvádza, že úlohou špeciálneho vyslanca EÚ pre strednú Áziu bude promovať a podporovať dobré vzťahy medzi EÚ a krajinami strednej Ázie s dôrazom na posilňovanie stability, spolupráce, demokracie a rešpektovania ľudských práv v tomto regióne.

Florová bude mať na starosti predovšetkým koordináciu akcií a opatrení EÚ v priestore strednej Ázie a tiež implementáciu stratégií EÚ v tomto regióne.

"Som spokojná, že môžem vymenovať veľvyslankyňu Florovú za špeciálneho vyslanca EÚ pre strednú Áziu. Jej dlhodobé skúsenosti s krajinami tohto regiónu budú prínosom pre úniu," uviedla dnes šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Patricia Florová je nemecká kariérna diplomatka, ktorá sa takmer 20 rokov venovala krajinám bývalého Sovietskeho zväzu, s dôrazom na oblasť strednej Ázie. Od marca 2011 pôsobila ako špeciálny vyslanec Nemeckej spolkovej republiky pre východnú Európu, Kaukaz a strednú Áziu.

Novej funkcie by sa mala ujať od 1. júla tohto roku, pričom platnosť jej jednoročného mandátu vyprší 30. júna 2013.