Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Euro dnes posilnilo

Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Trhy sa upokojili po dokončení reštrukturalizácie gréckeho dlhu.

Frankfurt nad Mohanom/New York 12. marca (TASR) - Spoločná európska mena po dokončení reštrukturalizácie gréckeho dlhu posilnila a stabilizovala sa nad úrovňou 1,31 USD/EUR.

Atény vymenili väčšinu dlhopisov v rukách súkromného sektora za nové s menšou nominálnou hodnotou, nižším úročením a dlhšou dobou splatnosti. Tento swap bol podmienkou pre druhý balík finančnej pomoci v celkovej výške 130 miliárd eur.

Kurz eura dnes podvečer vyskočil až na 1,3145 USD/EUR z 1,3116 USD/EUR v piatok (9. 3.) večer v New Yorku. Európska centrálna banka dnes okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3119 (v piatok: 1,3191) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,7623 (0,7581) eura.


Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
"Obchodovanie sa vo všeobecnosti upokojilo po tom, ako sa vyjasnilo, čo bude s Gréckom," uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Thomas Amend. Grécko v piatok odpísalo časť dlhu a boli aktivované poistky proti jeho platobnej neschopnosti, takzvané swapy úverového zlyhania (CDS). Amend však upozornil, že investori naďalej pozorne sledujú vývoj v Grécku, ktorý môže naďalej zásadne ovplyvniť dianie na trhoch. Eurozóna by s konečnou platnosťou mala rozhodnúť o uvoľnení druhého záchranného balíka pre krajinu v stredu (14. 3.).

Ďalšie trhové impulzy dnes neboli, uviedol Amend. Neboli zverejnené žiadne dôležité makroekonomické údaje. Trh sa teraz sústredí na utorkové (13. 3.) zasadnutie americkej centrálnej banky (Fed). Fed podľa expertov neprijme žiadne dodatočné opatrenia na podporu ekonomiky, keďže správy z americkej ekonomiky sú v poslednom čase prekvapivo pozitívne.