Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Fico sa dozvedel o rokovaní SPF o pozemkoch, Radičová rokovania stopla

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Fica sa o tom dozvedeli od členov Dozornej rady SPF v stredu . Dnes ráno o tom informoval hlavu štátu. Gašparovič sa následne skontaktoval s premiérkou, ktorá rokovanie stopla.

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovenský pozemkový fond (SPF) plánoval dnes ráno urobiť takmer 300 rozhodnutí o prenájme, predaji či reštitúcii pozemkov. Po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovič o tom informoval šéf strany Smer-SD Robert Fico.

Podľa Fica sa o tom Smer-SD dozvedel od členov Dozornej rady SPF v stredu (14.3.) večer. Dnes ráno o tom budúci premiér informoval hlavu štátu. Gašparovič sa následne skontaktoval s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS), ktorá rokovanie stopla.

"Nie je správne, aby v takomto období, keď je vláda odvolaná, keď sa pripravuje nová vláda, boli prijímané takéto závažné hospodárske opatrenia," podčiarkol Fico. Prezident videl problém operácií v nízkych cenách. "Čo bolo z môjho pohľadu veľmi zlé, to sú nízke ceny, za ktoré sa mali reštitučné pozemky dávať v iných krajoch na inom mieste alebo ktoré sa mali predávať," zdôvodnil Gašparovič.

Prezident SR dnes šéfa víťaznej strany v sobotňajších (10.3.) voľbách Roberta Fica poveril zostavením vlády SR.


Štatutári SPF odmietajú podozrenia a spochybnenia

Štatutárni zástupcovia Slovenského pozemkového fondu (SPF) vyslovujú poľutovanie na tým, že prezident SR Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a predseda strany Smer–SD Robert Fico boli v otázke obsahu programu dnešného zasadnutia Rady SPF uvedení do omylu. Zároveň odmietajú neoprávnené obvinenia na adresu fondu a spochybnenia jeho činnosti, pretože medializované informácie sa nezakladajú na pravde.

"Všetky právne akty - kúpne, reštitučné, nájomné zmluvy - predložené na dnešné zasadnutie Rady SPF, boli vyhotovené v súlade s príslušnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a vnútornými predpismi fondu rovnako ako na všetky doterajšie zasadnutia rady," uviedli ďalej v reakcii na Ficove vyjadrenia generálna riaditeľka SPF Eva Šimková a jej námestník Juraj Gál.

"Pokiaľ ide o počet predložených právnych aktov – zmlúv, poukazujeme na skutočnosť, že Rada SPF prerokovala aj v minulých obdobiach porovnateľný počet zmlúv, ktorými boli v zmysle zákonov uspokojené reštitučné nároky žiadateľov, prenajímané pozemky na využitie, ako aj usporiadanie vlastníckych vzťahov."

Ako informovali predstavitelia SPF, v novembri 2011 to bolo 219 právnych aktov, v decembri minulého roku 240, v januári tohto roka 167 a vo februári 342 právnych aktov.

"Počet predložených právnych aktov preto na dnešnom rokovaní Rady fondu nebol ničím výnimočným. Na zasadnutí Rady SPF bolo predložených 275 právnych aktov. Odmietame preto akékoľvek podozrenia zo zámerného predloženia veľkého počtu právnych aktov na rokovanie Rady SPF."

Štatutári SPF zároveň zdôraznili, že nemajú vedomosť o tom, že by na zasadnutie Rady fondu boli predložené také právne akty, ktoré by mohli zakladať akékoľvek podozrenia na "prijatie nesprávnych návrhov a rozhodnutí" Rady fondu ako napríklad nízke ceny, reštitúcie v iných krajoch a na inom mieste.

"Rada SPF prijala uznesenie o prerušení zasadania a určila nový termín svojho zasadania na 21. marca 2012," dodali.