Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Fico sľubuje, že bude s mocou narábať opatrne, aby nestratil dôveru

Foto: TASR/Martin Baumann

Na otázku, či budú akési Koaličné rady, keďže Smer-SD bude zrejme vládnuť sám, Fico odvetil, že ak sú vo vláde dve vyvážené strany, môžu sa navzájom kontrolovať.

Bratislava 11. marca (TASR) - Jasný víťaz predčasných parlamentných volieb strana Smer-SD bude s mocou narábať opatrne. V dnešnej relácii televízie TA3 V politike to vyhlásil líder subjektu Robert Fico s tým, že nechce stratiť vysokú dôveru voličov.

"Máme veľký rešpekt pred výsledkom. Cítili sme šancu v kútiku duše, že môžeme mať väčšinu, ale obávali sme sa najhoršieho scenára, a to 76 kresiel. Tých 83 je číslo, ktoré nás potešilo, na druhej strane, keď sme to videli, zostali sme sedieť," priznal Fico.

Na otázku, či budú akési Koaličné rady, keďže Smer-SD bude zrejme vládnuť sám, Fico odvetil, že ak sú vo vláde dve vyvážené strany, môžu sa navzájom kontrolovať. "Stále si myslíme, že ak by tu bol nejaký partner na plnenie našej predstavy programu, Smer by bol pripravený spolupracovať. No zdá sa, že sa rozhodli byť v opozícii, a budeme v tom preto sami," podotkol. Na rozdiel od minulosti podľa jeho slov nebude rozhodovať Koaličná rada, ale suverénna vláda a parlament bez toho, aby sa stretli predsedovia strán a dali nejaký pokyn. "Sám som zvedavý, ako to bude pôsobiť smerom k verejnosti," povedal Fico.

Líder KDH Ján Figeľ je vďačný za podporu, ktoré jeho hnutie vo voľbách dostalo. "Bolo by dobré, ak by sme mali dvojciferný výsledok, ale som presvedčený, že KDH má na viac. Pravica utrpela porážku, keď si sama podpílila konár," vyhlásil.

Figeľ sa domnieva, že opozičná rada nevznikne. "Je to unikum, ale viem si predstaviť pri niektorých témach zhodu, kde by sa vytváral blok či postoj, ale nevytvára sa opozičná zmluva," podčiarkol.

Predseda OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Igor Matovič zopakoval, že v jeho klube bude každý poslanec hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia. "O tomto som sníval, aby som v parlamente vytvoril ostrovček slobody. To, že niekomu dáte slobodu, neznamená, že bude nezodpovedný," vysvetlil a týmto výrokom pobavil spoludiskutérov.

"Vy viete, ako funguje poslanecký klub? Nemôžte povedať, že každý hlasuje, ako chce. Ale nehádajme sa, veď budeme v opozícii," odkázal mu predseda Mosta-Híd Béla Bugár. On sám je presvedčený, že keďže má Smer 83 poslancov a chce realizovať svoj program, každý, kto by s ním šiel do koalície, by bol piatym kolesom na voze.

Podpredseda SaS Juraj Miškov, ktorého strana dosiahla spomedzi parlamentných subjektov najslabší výsledok, vidí dva signály. "Prvý, že voliči si prajú liberálnu stranu v slovenskom parlamente. Druhý je varovná kontrolka, ktorá nám zasvietila, aby sme nenaložili s dôverou, ktorú nám dali, tak, ako sme s ňou naložili po minulých voľbách. Budeme hľadať odpovede, čo treba urobiť, aby sa to neopakovalo," dodal.

Zástupca SDKÚ-DS v diskusii nevystúpil.

V závere relácie ponúkla televízia politikom šampanské, s ktorým si všetci štrngli za zvuku piesne skupiny Queen We are the champions.