Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Ficovo víťazstvo mierne oslabí pravicový tábor v EÚ

Víťazstvo strany SMER-SD v sobotňajších parlamentných voľbách mierne oslabí tábor európskej pravice, ktorá dominuje politickej scéne v európskych inštitúciách únie.

Brusel 11. marec (TASR) – Víťazstvo strany SMER-SD v sobotňajších parlamentných voľbách mierne oslabí tábor európskej pravice, ktorá dominuje politickej scéne v európskych inštitúciách únie.

Európska ľudová strana (EĽS) je momentálne najväčšou paneurópskou stranou v Európskom parlamente a Európskej rade, ktorá - vrátane pridružených a pozorovateľských strán - združuje 77 politických stredopravicových subjektov zo 40 európskych krajín. Začiatkom februára EĽS prijala ako pozorovateľov tri pravicové strany z Arménska, pričom arménsky prezident Serž Sarkisjan sa stal v poradí šiestym lídrom z nečlenských krajín EÚ.

EĽS sa v správach pre médiá pýši, že z 27-člennej únie majú ľudovci až 17 predsedov vlád a hláv štátov, pričom EĽS je zároveň aj najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente a 13 z 27 komisárov EÚ sa takisto hlási k paneurópskemu pravicovému táboru. Jasné víťazstvo Roberta Fica, ktorý bude poverený zostavením novej vlády na Slovensku oslabí "matematiku" európskych pravičiarov o jedného lídra na summitoch EÚ.

Ak by podpora verejnosti pre Ficovu stranu zostala nezmenená aj po nasledujúce dva roky, vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 by SMER-SD „obohatil“ Európsky parlament o ďalších sociálnodemokratických poslancov. Na úkor poslaneckej skupiny EĽS. V súčasnosti má Slovensko päť ľavicových europoslancov z celkového počtu trinásť, ktorých môže SR delegovať do Európskeho parlamentu.