Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Grécko dokončilo výmenu dlhopisov

Bez popisu Foto: TASR

O nové grécke dlhopisy, s ktorými sa dnes obchodovalo po prvý raz, nie je podľa agentúry Reuters veľký záujem. Investori požadovali výnos medzi 14 % až 19 %, aby ich kúpili.

Atény/Londýn 12. marca (TASR) - Atény dokončili výmenu dlhopisov, emitovaných podľa gréckeho práva.

Tento swap sa týkal cenných papierov v celkovej hodnote 177,3 miliardy eur, informovalo grécke ministerstvo financií. Zvyšné dlhopisy v hodnote 29 miliárd eur by sa mali vymeniť do 11. apríla, uviedol pre agentúru DPA predstaviteľ ministerstva.

Grécko sa minulý týždeň dohodlo so súkromnými investormi na najväčšej reštrukturalizácii štátneho dlhu v dejinách. Nové dlhopisy budú mať nominálnu hodnotu nižšiu o 53,5 %. Navyše sa v porovnaní so starými dlhopismi zníži ich úročenie a predĺži doba splatnosti. Celkovo tak súkromní veritelia zaznamenajú straty z gréckeho dlhu vo výške okolo 74 %.

Verejný dlh Grécka sa zníži o 105 miliárd eur. Podľa posledných dostupných údajov Eurostatu pred výmenou dlhopisov predstavoval približne 347 miliárd eur.

O nové grécke dlhopisy, s ktorými sa dnes obchodovalo po prvý raz, nie je podľa agentúry Reuters veľký záujem. Investori požadovali výnos medzi 14 % až 19 %, aby ich kúpili. Nedôveru a obavy z platobnej neschopnosti aj po reštrukturalizácii vyjadruje aj fakt, že dlhopisy s kratšou dobou splatnosti mali vyšší výnos než tie s dlhšou splatnosťou.

Podľa maklérov aj napriek perspektíve vysokých výnosov majiteľov zmenilo len zanedbateľné množstvo nových dlhopisov. Analytici to sčasti pripisujú aj tomu, že investori v Grécku teraz vyčkávajú a sústredia na voľby, ktoré sa budú konať koncom apríla alebo začiatkom mája.