Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Grécko sužujú požiare, ich riziko zostáva stále extrémne vysoké

Foto: TASR/AP

Grécki meteorológovia vydali pred týždňom varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom požiarov.

Atény 12. augusta (TASR) - Gréckym hasičom sa aj za intenzívnej pomoci posádok hasiacich lietadiel a vrtuľníkov podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly požiar na ostrove Andros, jednej z najkrajších a najzaujímavejších súčastí súostrovia Kyklady.

Jednu z tamojších obcí, Ano Pitrofos, ku ktorej sa plamene blížili z dvoch strán, museli v nedeľu preventívne evakuovať. Dnes však hasiči podľa svojho vyjadrenia pre agentúru DPA likvidovali na jednom z vrchov ostrova posledné ohniská požiaru, ktorý tu vypukol v sobotu popoludní. Jeho príčiny neboli bezprostredne známe.

Viacero lietadiel pomáhalo zo vzduchu i hasičom, ktorí bojovali s požiarom krovinatého územia v okolí Olympie na západe Peloponézskeho polostrova.

V Grécku dochádza na pevnine i na jednotlivých ostrovoch takmer každoročne k početným lesným požiarom. Na ich vznik sú tam v období sucha a horúčav ideálne predpoklady.

Grécki meteorológovia vydali pred týždňom varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom požiarov. To podľa aktualizovanej výstrahy orgánov civilnej ochrany pretrváva.