Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Lajčák tvrdí, že Slovensko naďalej uznáva územnú celistvosť Gruzínska

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Zároveň ocenil demokratické a pokojné odovzdanie politickej moci v Gruzínsku po voľbách.

Bratislava/Mníchov 2. februára (TASR) - Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák ocenil počas stretnutia so svojou gruzínskou partnerkou Majou Pandžikidzeovou potvrdenie integračných ambícií Tbilisi smerom k Európskej únii a NATO.

Išlo o ich prvé rokovanie po nástupe ministerky do funkcie po minuloročných októbrových parlamentných voľbách. Bilaterálna schôdzka sa uskutočnila na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí SR.

"Gruzínsko je jednou z prioritných krajín slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci a sme pripravení pokračovať v odovzdávaní skúseností z transformačných a integračných procesov," konštatoval Lajčák s tým, že Slovensko ma záujem o rozvoj obojstranných vzťahov so zameraním na ekonomické projekty a podnikateľské aktivity.

Zároveň ocenil demokratické a pokojné odovzdanie politickej moci v Gruzínsku po voľbách. Dodal, že slovenská diplomacia sleduje ďalší vývoj v krajine týkajúci sa najmä vzťahov medzi vládou a prezidentom. "Politika SR voči Tbilisi sa nemení a uznávame územnú celistvosť Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach," zdôraznil Lajčák.

EÚ a NATO dlhodobo vyjadrujú podporu územnej celistvosti a suverenite Gruzínska. Po krátkej niekoľkodňovej rusko-gruzínskej vojne v auguste 2008 uznala Moskva nezávislosť dvoch odštiepeneckých regiónov Južného Osetska a Abcházska. Gruzínsko považuje oba kaukazské regióny za okupované Ruskom. Okrem Moskvy ich uznali len Nikaragua, Venezuela, Nauru a Tuvalu.

Únia aj Severoatlantická aliancia trvajú na tom, že odtrhnutie Abcházska a Južného Osetska od gruzínskeho územia je podľa medzinárodného práva nezákonné.

Gruzínsko vyslalo v roku 2008 armádu s cieľom opätovne dobyť Južné Osetsko, ktoré sa spolu s Abcházskom vymanilo spod kontroly Tbilisi v separatistických vojnách začiatkom 90. rokov. Do konfliktu zasiahla ruská armáda, ktorá gruzínske jednotky pri svojej jasnej prevahe rýchlo porazila. O život prišli stovky ľudí.