Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Harmonogram odstraňovania problémov daňového systému sa neplní

Ivan MiklošFoto: TASR/Pavel Neubauer

Celý časový harmonogram odstraňovania problémov bol podľa Antona Marcinčina (KDH) stanovený absolútne nereálne.

Bratislava 12. marca (TASR) - Harmonogram prác implementácie nového daňového informačného systému KONS sa naďalej neplní a nikto nevie v tejto chvíli garantovať, kedy sa plniť začne. Po dnešnom spoločnom zasadnutí monitorovacieho výboru na kontrolu Finančnej správy (FS) SR, riadiaceho výboru UNITAS a vedenia finančnej správy to konštatoval jeden z piatich členov výboru Jozef Kollár (SaS).

"Najzávažnejší problém je, že termíny sa nedodržiavajú a nie je tým pádom možné odhadnúť záverečný termín, kedy nadobudne systém plnú funkcionalitu. Havarijný stav pretrváva a nie je nám jasné, kedy bude definitívne odstránený,"doplnil ho Ján Počiatek (Smer-SD). Z tohto dôvodu má byť uskutočnený aj externý nezávislý audit daňových informačných systémov, ktorý by mali uskutočniť IT odborníci z Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Celý časový harmonogram odstraňovania problémov bol podľa Antona Marcinčina (KDH) stanovený absolútne nereálne. "Nedostali sme do ruky žiadny nový harmonogram ani návrhy nových riešení, z čoho mi vyplýva, že žiadne nové riešenia sa ani neponúkajú. Ani termíny, ktoré majú byť splnené tento týždeň, splnené nebudú," avizoval.

Počiatek na otázku, či je ohrozené aj spracovávanie daňových priznaní, ktoré odovzdávajú daňovníci do konca marca, priamo neodpovedal. "Nechcem strašiť, ale keď som povedal, že nikto nevie zagarantovať termíny, ktoré sú tam napísané, tak som zároveň odpovedal aj na túto otázku. Je otázne, či ten systém bude vtedy plne funkčný aspoň na túto časť,"pripustil.

Kollár avizoval, že ešte dnes popoludní má byť záverečné prerokovanie protokolu ku kontrolnej správe NKÚ, po ktorom požiada šéfa úradu Jána Jasovského, aby ju sprístupnil. Monitorovací výbor sa stretne v priestoroch Daňového úradu Bratislava I. opäť budúci týždeň.

Finančné riaditeľstvo (FR) SR problém s plnením harmonogramu odstraňovania nedostatočnej funkcionality daňového informačného systému priznáva. "Dochádza k posúvaniu niektorých termínov a prehodnocovaniu našich reálnych možností," vysvetlila v stanovisku pre médiá vedúca komunikačného oddelenia FR SR Miroslava Slemenská.

Na dnešnom spoločnom rokovaní vedenia finančnej správy a parlamentného monitorovacieho výboru boli podľa nej prediskutované aj možnosti realizácie auditu informačnej podpory správy daní. "Boli konzultované viaceré možnosti, od využitia kontrolných mechanizmov NKÚ pri takomto audite až po možnosť využitia expertov z Matematicko - fyzikálnej fakulty zo Slovenskej technickej univerzity," doplnila.