Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Horskí záchranári ratovali v Nízkych Tatrách dvoch skialpinistov

Foto: Ilustračné foto: TASR/Ľuboš Pitoňák

Skialpinisti kontaktovali horských záchranárov so žiadosťou o pomoc krátko po polnoci.

Nízke Tatry 15. decembra (TASR) – Viac ako 16 hodín trvala nočná záchranná akcia Horskej záchrannej služby (HZS) v Nízkych Tatrách. Dve skupiny horských záchranárov ratovali dvojicu skialpinistov z Levíc.

Ako na svojej internetovej stránke uvádza HZS, dvojica Slovákov požiadala v piatok (14.12.) v noci o 22.30 h horských záchranárov o telefonickú navigáciu na hrebeni Nízkych Tatier. Levičania sa vybrali na Štefánikovu chatu, kde mali stretnutie s kolegami. Z Čertovice odišli o 17.00 h v hustej hmle, víchrici; kde vietor dosahoval miestami až 100 km/h, sa stratili a nedokázali ďalej pokračovať. Krátko po polnoci kontaktovali horských záchranárov so žiadosťou o pomoc.

„Na hrebeň Nízkych Tatier odišli dve skupiny záchranárov HZS. Jedna skupina z Čertovice a druhá z Chaty M. R. Štefánika. Záchranári postupujúci z Čertovice našli dvojicu mierne podchladených skialpinistov blízko Kumštového sedla a pokračovali s nimi na Chatu M. R. Štefánika, kam prišli asi o 09.00 h. Vďaka záchranárom bola dvojica skialpinistov po 16 hodinách v bezpečí,“ uvádza HZS.