Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Muži obvinení zo znásilnenia študentky trvajú na svojej nevine

Ilustračné foto Foto: youtube

Žena podľahla ťažkým zraneniam dva týždne po znásilnení v nemocnici v Singapure.

Naí Dillí 2. februára (TASR) - Piati muži obžalovaní z brutálneho hromadného znásilnenia a vraždy 23-ročnej indickej študentky dnes pred súdom v metropole Naí Dillí popreli vinu. Oznámil to ich obhajca.

Muži sú obžalovaní z 13 trestných činov vrátane vraždy, hromadného znásilnenia, únosu, ničenia dôkazov a zločinného sprisahania. V prípade uznania vinnými im hrozí trest smrti. Proces sa po dnešnom krátkom pojednávaní za zatvorenými dverami oficiálne začne budúci týždeň, v utorok 5. februára.

"Sudcovi povedali, že sú nevinní a že všetky obvinenia polície sú falošné a vykonštruované," povedal novinárom právny zástupca dvoch z obžalovaných A.P. Singh.

Šiesteho obvineného, ktorý má 17 rokov, postavia pred súd pre mladistvých, kde môže dostať maximálny trest troch rokov v nápravnovýchovnom ústave.

Útok na študentku v autobuse v Naí Dillí zo 16. decembra vyvolal sériu masových protestov po celej Indii. Žena podľahla ťažkým zraneniam o dva týždne neskôr v nemocnici v Singapure. Podľa žaloby sa páchatelia v deň zločinu zišli na večeri na chudobnom predmestí metropoly a dohodli sa, že nájdu nejakú ženu, znásilnia ju a zabijú.

Demonštranti na bezprecedentných protestoch po útoku vyvinuli tlak na vládu, aby zvýšila bezpečnosť žien v Indii. Federálna vláda odvtedy vytvorila osobitné súdy pre zrýchlené konania v prípade znásilnení. Navrhne tiež sprísnenie trestov pre páchateľov zločinov voči ženám, v krajných prípadoch trest smrti.