Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Inhalácia Entonoxu pomôže rodičkám tlmiť pôrodné bolesti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Je to bezfarebná zmes kyslíka a oxidu dusného bez zápachu, ktorá sa vdychuje z tvárovej masky a ľudovo sa nazýva rajský plyn. Táto zmes plynov sa používa na zníženie bolesti počas kontrakcií.

Michalovce 10. augusta (TASR) - Novú metódu tlmenia pôrodných bolestí uviedla do praxe Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach. Pacientky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa môžu rozhodnúť pre menej bolestivý priebeh pôrodu prostredníctvom inhalácie Entonoxu.

"Je to bezfarebná zmes kyslíka a oxidu dusného bez zápachu, ktorá sa vdychuje z tvárovej masky a ľudovo sa nazýva rajský plyn. Táto zmes plynov sa používa na zníženie bolesti počas kontrakcií," priblížila Zuzana Gajdošiková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje spomínané zdravotnícke zariadenie.

Ako dodala, táto metóda sa používa na Slovensku len zriedka. "Michalovská nemocnica sa ju však rozhodla zaviesť do praxe ako príspevok k väčšiemu komfortu a menej bolestivému priebehu pôrodov," doplnila Gajdošiková.

"Oxid dusný znižuje vnímavosť bolesti, zvyšuje prah bolesti a okrem toho má uvoľňujúci a ľahko upokojujúci účinok na rodičku. Nástup účinku je veľmi rýchly, liek tlmí bolesť už po niekoľkých nádychoch," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice Stanislav Filkor.

Ako ďalej uviedol, podanie Entonoxu pomáha rodičke zvládať bolestivé kontrakcie a zároveň umožňuje užiť si čo najviac pocit prirodzeného pôrodu. V tele rodičky pritom nezostáva dlho a pre jej dieťa je neškodný.