Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Izraelský šéf zahraničných vecí chce výmenu palestínskeho prezidenta

Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP Photo

Lieberman zaslal medzinárodným sprostredkovateľom mieru na Blízkom východe list, v ktorom označuje palestínskeho prezidenta za prekážku mieru.

Jeruzalem 22. augusta (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo s výmenou palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Lieberman zaslal medzinárodným sprostredkovateľom mieru na Blízkom východe list, v ktorom označuje palestínskeho prezidenta za prekážku mieru. Žiada, aby na Palestínčanov zatlačili s usporiadaním nových volieb, v ktorých by si zvolili nového vodcu, uviedla agentúra AP.

Lieberman je zástancom tvrdej línie a je známy prchkosťou vo svojich vyhláseniach, ktoré dostávajú do úzkych aj vládu.

Premiér Benjamín Netanjahu sa dnes od listu dištancoval. Hovorca palestínskeho prezidenta vyzval Izrael a medzinárodné spoločenstvo, aby list odsúdili ako "podnecovanie k násiliu".

Blízkovýchodné mierové rozhovory sú prerušené od roku 2008. Zástupcovia Palestínčanov odmietajú vyjednávať, kým Izrael nezastaví výstavbu židovských osád na palestínskych územiach. Izrael trvá na tom, že rozhovory by mali pokračovať bez predbežných podmienok.