Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

J. Richter chce rokovať s opozíciou o dôchodkoch na ústavnej úrovni

Ján Richter (Smer-SD) Foto: TASR/Dušan Hein

Richter to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR po tom, čo poslanci v pléne definitívne schválili novelu zákona o sociálnom poistení.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Vláda SR má podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) záujem rokovať s opozičnými stranami o prijatí ústavného zákona, ktorý by stabilizoval dôchodkový systém na Slovensku. Richter to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR po tom, čo poslanci v pléne definitívne schválili novelu zákona o sociálnom poistení.

Poslanci vládnej strany Smer-SD pri hlasovaní podporili aj niekoľko pozmeňovacích návrhov z opozičných radov, medzi nimi aj návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka o postupnom navyšovaní odvodov do druhého piliera od roku 2017. "Týmto dávame úplne jasne najavo, že vláda má záujem stabilizovať dôchodkový systém aj formou prijatia ústavného zákona," podotkol Richter.

V septembri po skončení dovoleniek chce tak minister začať rokovania s opozičnými poslancami o takomto návrhu ústavného zákona. Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Jozefa Buriana aj niektorí opoziční poslanci vnímajú, že zmeny v prvom pilieri sú dobré. "Verím, že nájdeme zhodu aj pri druhom pilieri," konštatoval Burian.

Tu bude player


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zároveň podľa slov šéfa rezortu pripravuje aj zmeny v treťom pilieri, ktoré by mali zavŕšiť proces úprav v dôchodkovom systéme na Slovensku. "Som presvedčený, že zmeny prinesú pre ľudí z dlhodobého hľadiska pozitíva," dodal Richter s tým, že zmeny by mali byť pripravené v priebehu najbližších šiestich mesiacov.