Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Prímerie v Hudajde sa údajne dodržiava

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdroje OSN avizovali, že výbor by mal začať pracovať v najbližších hodinách a OSN vyšle do Hudajdy neozbrojených pozorovateľov.

Saná 18. decembra (TASR) - Prímerie v jemenskom prístavnom meste Hudajda, ktoré vstúpilo do platnosti v noci na utorok, sa dodržiava, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá ho sprostredkovala.

Hoci krátko pred začiatkom prímeria vypukli prudké boje medzi provládnymi silami a húsíjskými povstalcami, v súčasnosti sa "podľa správ z miesta, ktoré dostávame, prímerie dodržiava", uviedli zdroje pre DPA. Dodali, že implementácia "švédskej dohody" je "na správnej ceste".

V rámci tejto dohody dozrie na vykonávanie prímeria výbor, ktorému bude predsedať OSN a budú v ňom zástupcovia oboch znepriatelených strán.

Zdroje OSN avizovali, že výbor by mal začať pracovať v najbližších hodinách a OSN vyšle do Hudajdy neozbrojených pozorovateľov.

Za predsedu výboru bol vymenovaný holandský generál Patrick Cammaert a v stredu v New Yorku zvolá prvé stretnutie, uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric. Dodal, že Cammaert bude viesť tím neuniformovaných pozorovateľov, ktorí odcestujú z New Yorku do Jemenu ešte tento týždeň.

Na zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí sa obe bojujúce strany dohodli na nedávnych mierových rozhovoroch organizovaných pod záštitou OSN vo Švédsku.

Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov z oboch strán z prístavu.

Hudajda ležiaca v západnej časti Jemenu je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, ktorú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.