Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vládna koalícia pracuje na druhom spoločnom sociálnom balíčku

Premiér Robert Fico,archívna snímka Foto: TASR/Andrej Galica

Zvýšenie príplatkov za prácu či zavedenie 13. a 14. platu je súčasťou prvého sociálneho balíčka.

Bratislava 14. februára (TASR) - Vládna koalícia plánuje predstaviť druhý spoločný sociálny balík, ktorý by mal vstúpiť do platnosti od budúceho roka. Avizoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) po stredajšom hlasovaní v parlamente o novele Zákonníka práce, ktorou sa od mája tohto roka zvýšia viaceré príplatky za prácu.

V priebehu mesiaca by mohli byť zverejnené prvé opatrenia. Niekoľko návrhov majú už koaličné strany na stole. Opatrenia sa majú týkať aj podnikateľského prostredia. "Dohoda, ktorá bola urobená na prvom sociálnom balíku, bola naplnená. Je čas predstaviť druhý sociálny balík tejto vlády. Bude tam množstvo zaujímavých vecí a budú postavené na filozofii, že sa darí štátu, tak sa musí dariť aj ľuďom," avizoval premiér.

Dotknúť by sa mal aj podnikateľského prostredia, živnostníkov, malých a stredných podnikateľov. "Aj tam bude smerovať niekoľko opatrení. Dúfam, že v krátkom čase, možno v priebehu jedného mesiaca, budeme schopní predstaviť kontúru tohto balíka, pretože nápady máme. Len ich teraz zrátavame," načrtol Fico s tým, že tieto opatrenia by mali pomôcť aj slovenskej ekonomike. "Hľadáme opatrenia, ktoré nemajú byť jednosmerné, ale budú znamenať aj podporu hospodárskeho rastu," skonštatoval Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ho doplnil, že nový sociálny balík by mal byť zameraný aj na mladé rodiny. "Sme pripravení robiť na druhom sociálnom balíčku. Chcem upozorniť, aby sme sa mimo politiky zamestnanosti zamerali aj na mladé rodiny, prípadne aj na ľudí na dôchodku, aby to bol širší diapazón, aby v širšej miere pokrýval rozloženie spoločnosti," doplnil Richter.

Zvýšenie príplatkov za prácu či zavedenie 13. a 14. platu je súčasťou prvého sociálneho balíčka. Tieto opatrenia sa do praxe zavedú prostredníctvom novely Zákonníka práce, ktorú v stredu schválil parlament. "Dnes prešiel zákon, ktorý sa v mnohom dotkne života pracujúcich ľudí. Som zástancom toho, aby sme rozvíjali diskusiu o sociálnom zlepšení pracujúcich. Vyzývame opozíciu na konštruktívnu debatu," skonštatoval predseda SNS Andrej Danko.

Zároveň doplnil, že inštitút 13. a 14. platu západné sociálne systémy už poznajú a narábajú s ním. "Naša legislatíva bude poznať inštitút 13. a 14. platu. Prvýkrát v histórii sa i štát vzdal cez Sociálnu poisťovňu, zdravotné poisťovne a daň z príjmu svojho príjmu, aby ľudia mali vyššiu čistú mzdu, aby sa podnikateľom oplácalo vyplácať odmenu," uviedol Danko.

Podľa prepočtov koalície by malo 762.000 pracujúcich ľudí pocítiť vyššie príplatky. Zvyšovanie príplatkov sa dotkne aj zamestnancov vo verejnej a štátnej správe. "Nemôžeme dnes povedať, že niekoho diskriminujeme. Nebude to lacné. Našou úlohou je približovať životnú úroveň SR k priemernej životnej úrovni Európskej únie," doplnil Fico.

Agendou Mosta-Híd v rámci sociálneho balíčka boli opatrenia pre dôchodcov. "Všetko má svoju postupnosť, 13. plat bude v júni, 14. plat bude v decembri, preto výsledný efekt bude o pár mesiacov. Jednoznačne, na čom sa dohodneme, to platí. Vládna koalícia nie je o nejakom vládnutí, ale o tom, ako pomáhať tým najzraniteľnejším. A to robíme," dodal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Tiež potvrdil, že koalícia intenzívne diskutuje o nových opatreniach. "Zbierame informácie, nebol by som rád, keby sme sa začali pretekať v tom, kto čo navrhne. Stačí sa ale pozrieť na programové vyhlásenie vlády a jednoznačne z toho budeme vychádzať," avizoval Bugár.