Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Futbalová liga majstrov bude aj v Oceánii

Futbalisti Auckland City, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nový formát oceánskej súťaže má okrem nového mena priniesť i úsporu nákladov a nárast príjmov.

Wellington 15. decembra (TASR) - Oceánia pripravuje nový formát Ligy majstrov, ktorá bude novým systémom kvalifikácie tejto futbalovej konfederácie pre MS klubov.

Nový formát oceánskej súťaže má okrem nového mena priniesť i úsporu nákladov a nárast príjmov. Nová Liga majstrov Oceánie sa uskutoční počas šiestich týždňov od záveru marca do polovice mája, bude mať i semifinálovú časť a finále sa zredukuje na jeden zápas.

Predchádzajúca oceánska liga začínala na prelome októbra a novembra a končila dvojzápasom víťazov dvoch štvorčlenných skupín v apríli alebo v máji. "Každý z klubov odohrá tri domáce zápasy. Je dôležité zachovať to, aby mali fanúšikovia z celého regiónu možnosť vidieť svoj tím v akcii. Ide aj o dôležitý zdroj príjmov pre kluby," cituje agentúra Reuters generálneho sekretára Oceánskej futbalovej konfederácie Taia Nicholasa. "Zhustený formát znamená, že sa zápasy budú hrať každý víkend i v strede týždňa, čo zatraktívni súťaže pre fanúšikov i sponzorov. Vďaka zavedeniu semifinále môže o titul hrať viac tímov."

V roku 2013 budú v A-skupine Ligy majstrov Oceánie tímy Ba (Fidži), Hekari United (Papua Nová Guinea), Solomon Warriors (Šalamúnove ostrovy) a Amicale (Vanuatu). V B-skupine sa stretnú Mont Dore (Nová Kaledónia), Auckland City, Waitakere United (Nový Zéland) a Dragon (Tahiti). Zápasy v skupinách odohrajú od 30. marca do 27. apríla, semifinálové dvojzápasy 4. a 11. mája a finále bude 19. mája v Aucklande.

V tomto roku zastupuje Oceániu na klubovom turnaji FIFA víťaz oceánskej ligy Auckland City. Novozélandský tím však na MS hneď v prvom dueli prehral s japonskou Hirošimou 0:1.