Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

List SaS šéfovi NATO o kauze VS zatiaľ ostáva bez odozvy

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: FOTO TASR/AP

Ďalšou ambíciou SaS v tejto súvislosti je zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s cieľom odvolať ministra obrany Glváča.

Bratislava 12. augusta (TASR) - List opozičnej SaS adresovaný generálnemu tajomníkovi NATO Andersovi Foghovi Rasmussenovi o kauze na slovenskom Vojenskom spravodajstve (VS) zatiaľ zostal bez odozvy. Ako dnes pre TASR potvrdil šéf liberálov Richard Sulík, Rasmussen ani po mesiaci a pol neodpovedal.

"Patrí sa odpovedať, predpokladáme, že tak urobí," povedal. O liste informovala SaS 26. júna. Sulík vtedy vyhlásil, že "sme sa ocitli v situácii absolútneho nezáujmu vyriešiť túto kauzu zákonnými prostriedkami". "Štátna moc sa vymyká spod demokratickej kontroly. Ide o dôveryhodnosť Slovenska ako člena NATO," upozornil.

Podľa jeho slov sa ukazuje, že namiesto dôsledného vyšetrenia tunelovania VS "sa používajú eštebácke metódy, proti ktorým SaS dôrazne protestuje". Reagoval tu na vtedy medializovaný prípad novinárky Hospodárskych novín Martiny Ruttkayovej Tvardzíkovej, ktorá tvrdila, že ju polícia zastrašovala. Novinárka totiž odovzdala polícii tajné materiály o tunelovaní vojenského spravodajstva, ktoré dostala. Podľa jej slov na ňu policajti tlačili, aby im prezradila, kto jej dokumenty dal.

SaS v liste, ktorý má TASR k dispozícii, kritizuje konanie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) za to, že vo vedúcich funkciách vojenskej tajnej služby ponechal ľudí podozrivých z údajného tunelovania z rokov 2006 až 2010. Za znepokojujúce tiež označuje kriminalizáciu bývalých dôstojníkov vojenskej tajnej služby, ktorí o prípade prehovorili verejne.

Ďalšou ambíciou SaS v tejto súvislosti je zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR s cieľom odvolať ministra obrany Glváča. Zozbierané podpisy chce podpredseda liberálov Ľubomír Galko odovzdať v priebehu posledného augustového týždňa. Chce tak dosiahnuť, aby sa rokovanie uskutočnilo začiatkom septembra, teda v čase, keď začína aj riadna schôdza parlamentu. Po splnení podmienok bude mať predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) na zvolanie schôdze sedem kalendárnych dní.