Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rumunský prezident Basescu pohrozil Maďarsku

Rumunský prezident Traian Basescu Foto: TASR/AP

Basescu povedal, že Maďarsko sa svojou politikou zahraničných Maďarov stalo ohniskom nestability v regióne a Rumunsko sa podujme na úlohu "zdisciplinovania" Maďarska.

Budapešť/Bukurešť 12. augusta (TASR) - Toto leto bolo posledným, kedy sa maďarskí politici mohli nerušene prechádzať po Rumunsku, vyhlásil dnes v úvode letnej univerzity predstaviteľov zahraničných Rumunov v Izvorul Murešului v Harghitskej župe rumunský prezident Traian Basescu.

Ako napísal maďarský denník Népszabadság, Basescu povedal, že Maďarsko sa svojou politikou zahraničných Maďarov stalo ohniskom nestability v regióne a Rumunsko sa podujme na úlohu "zdisciplinovania" Maďarska.

Basescu zdôraznil, že o ústavných rámcoch práv menšín nemožno diskutovať a tieto rámce nemožno ani prekročiť, "darmo sa po Harghitskej a Covasnianskej župe bude prechádzať celá maďarská politická elita".

Podľa jeho slov tento rok bol posledným, kedy sa maďarskí politici nerušene prechádzali po území Rumunska. "Ak by sa letná univerzita a tábor Maďarov v Baile Tušnad konali za podobných okolností ako v tomto roku, tak sa na rumunskom území už nebudú konať," zdôraznil Basescu, podľa ktorého maďarskí politici už prekročili hranicu dobrého vkusu a treba ich zastaviť.

Po prejave v úvode letnej univerzity Rumunov najvyšší rumunský predstaviteľ novinárom povedal, že viacerým krajinám regiónu prekáža agresívna politika Budapešti. Bukurešť zatiaľ podľa jeho slov reagovala zdržanlivo, prišiel však čas, aby zakročila.

Hlava štátu pripomenula slová rumunského europoslanca a predsedu Maďarskej rady autonómie Karpatskej kotliny (KMAT) Lászlóa Tökésa, ktorý toto leto na 24. ročníku letnej univerzity Maďarov navrhol, aby Maďarsko prevzalo akúsi záštitu nad Sedmohradskom na spôsob Rakúska nad Južným Tirolskom. V Sedmohradsku žije v počte takmer 1,5 milióna Maďarov najpočetnejšia komunita maďarskej menšiny.

"Nezaslúži si rumunské občianstvo ten, kto pred pár dňami požadoval, aby Sedmohradsko dali pod protektorát," zdôraznil Basescu a dodal, že pravdepodobne bude potrebné analyzovať, či sa rumunský občan môže takto správať.