Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Maďari si pripomenuli výročie protihabsburskej revolúcie

Foto: Ilustračné foto: TASR/Ladislav Vallach

"Maďari nechceli byť kolóniou v roku 1848, nechcú ňou byť ani teraz," tvrdí premiér Viktor Orbán.

Budapešť 15. marca (TASR) – Maďarsko nebude kolóniou, vyhlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán na slávnostnom zhromaždení pred parlamentom v Budapešti, ktoré sa konalo ako súčasť osláv 164. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49.

"Politický a duchovný program revolúcie v roku 1848 znel 'nebudeme kolóniou'; program a túžba Maďarov v roku 2012 sú rovnaké," povedal Orbán pred niekoľkými stovkami tisíc poslucháčov. V dave, ktorý skandoval "Viktor, Viktor!", bola aj početná skupina Poliakov a aj niekoľko Litovčanov, ktorí pricestovali vyjadriť podporu Maďarsku a jeho vláde.

Maďarsko podľa slov premiéra si musí obhájiť svoju novú ústavu. Na margo centrálnej banky konštatoval, že nezávislá je tá národná banka, ktorá ochráni ekonomiku od cudzích záujmov.

Orbán zdôraznil, že Maďarsko je tisícročným národom, ktorý od Európy žiada rovnorpávnosť pre Maďarov. "Nebudeme druhoradými občanmi Európy," dodal predseda maďarskej vlády.

Tu bude player



Oslavy sa začali vztýčením vlajky

Vztýčením štátnej vlajky na budapeštianskom Kossuthovom námestí sa za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov konali ústredné oslavy 164. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie 1848-49.

Počas dňa štátneho sviatku sa uskutočnilo v Budapešti množstvo oficiálnych programov určených najmä pre rodiny s deťmi.

Zhromaždenia s prejavmi svojich vodcov organizovali opozičné strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), ale aj Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya. Maďarská socialistická strana (MSZP) zorganizovala ústredné oslavy v Ostrihome.





Popoludní vystúpil s prejavom pred parlamentom premiér Viktor Orbán. Jeho poslucháčmi boli nielen priaznivci Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz, ktorých z celej krajiny doviezli autobusmi, ale aj stovky Poliakov, ktorí svoju priazeň Maďarom a najmä Orbánovej vláde prišli vyjadriť do maďarskej metropoly mimoriadnym vlakom.

Pred vystúpením premiéra sa uskutočnil Pochod mieru od budovy Maďarskej akadémie vied (MTA) k parlamentu, ktorého sa zúčastnili tisíce sympatizantov vlády.


Tu bude player
Na inom mieste sa konala protivládna demonštrácia

V rovnakom čase na inom mieste Budapešti pripravilo hnutie Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla) protivládnu demonštráciu. K účasti na nej vyzvali prostredníctvom francúzskeho ľavicového denníka Libération aj známi francúzski intelektuáli.

Francúzski signatári vo výzve napísali, že 15. marca budú s maďarskými demokratmi, aby zabojovali proti problému, ktorý tragicky hrozí Európe. Podľa nich Viktor Orbán so svojou dvojtretinovou väčšinou v parlamente „zneužil nacionalistickú nostalgiu Veľkého Uhorska, aby si podriadil médiá, odstránil mocenské protiváhy, cenzuroval právo na názor a spustil reformy, z ktorých mnohé sú namierené proti slobode a sú na škodu menšinám“.

To, čo sa v súčasnosti deje v Maďarsku, sa podľa nich netýka iba jedinej krajiny. Je to kolektívna tragédia, keďže všade v Európe silnejú populistické tendencie, ktoré pripomínajú najtemnejšie obdobia histórie.


Zasahovali i policajti

Maďarská polícia zasahovala počas protivládnej demonštrácie hnutia Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla), ktorú narúšali účastníci podujatia extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 stolíc.

Desiatky policajtov - medzi nimi bola aj jednotka ťažkoodencov - vytvorili kordón a oba tábory oddelila od seba. Viacerých extrémistov predviedli.

Zhruba 500 extrémistov narúšalo pokrikmi priebeh masového zhromaždenia, na ktoré prišlo k Alžbetinmu mostu niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Protivládni demonštranti po ukončení svojej akcie idúc okolo zhromaždenia extrémistov kričali: "Náckovia domov!"

Predseda Mládežníckeho hnutia 64 stolíc László Toroczkai kritizoval Orbánovu vládu a povedal, že Maďarsko by malo vystúpiť z Európskej únie a zo Severoatlantickej aliancie.

Rečníci hnutia Milla pripomenuli, že v priebehu roka sa im podarilo zmobilizovať už po tretí raz desiatky tisíc demonštrantov. Ústredným motívom ich prejavov bola opäť sloboda. Požadovali okrem iného slobodu tlače, slobodu vyznania, transparentnosť vo vládnutí, rovnosť šancí, ale aj zachovávanie európskych hodnôt.

Ďalej zdôraznili, že vláda Viktora Orbána zneužíva získanú väčšinu v parlamente na zabetónovanie svojej moci. Vyjadrili nespokojnosť s tým, že polícia povolila v bezprostrednej blízkosti ich zhromaždenia míting extrémistov.

Polícia po ukončení zhromaždení ampliónom vyzvala dav, aby sa rozišiel. Premávku na ulici Lajosa Kossutha obnovili krátko pred 18.00 h. Skupina približne 200 ultrapravicových radikálov sa zhromaždila pri budove bývalého sídla Maďarskej televízie. Polícia ich začala rozháňať o 18.15 h.