Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zodpovednosť za porušenie Zákoníka práce má dodávateľ aj objednávateľ

Na snímke manažérka Hiring & HR On Site spoločnosti Alexandra Kováčová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nie všetci držitelia povolenia na vykonávanie činnosti agentúry dočasného zamestnávania však vykonávajú činnosť dočasného zamestnávania v súlade so Zákonníkom práce.

Bratislava 27. mája (TASR) – Až 1180 subjektov je na Slovensku držiteľom povolenia na vykonávanie činnosti agentúry dočasného zamestnávania. Vyplýva to zo štatistiky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) k 31. marcu tohto roka. Nie všetci držitelia tohto povolenia však vykonávajú činnosť dočasného zamestnávania v súlade so Zákonníkom práce.

Spoluprácu s ÚPSVAR a inšpektorátmi práce a poukazovanie na ilegálne zamestnávanie alebo porušovanie základných povinností zamestnávateľa podporuje Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS). Tá v súčasnosti združuje desať významných členov z radov personálnych agentúr, ktorí prostredníctvom dočasného pridelenia zamestnávali k 31. decembru minulého roka až 9603 osôb na Slovensku.

"Zodpovednosť za porušenie Zákonníka práce pri dočasnom pridelení nesú obe zmluvné strany, čiže nielen dodávateľ služby, ale aj samotný odberateľ," uviedla dnes pre TASR Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower. "Samozrejme, veľa odberateľov si myslí, že na tejto službe ušetrí, čo je základný omyl. Vyvrátiť túto domnienku by ale skôr ako začne spolupráca mal práve poskytovateľ služby. To, že sa tak nedeje väčšinou z dôvodu snahy o zisk alebo zachovanie si biznisu vedie práve k porušovaniu Zákonníka práce a aj keď samotným zamestnávateľom z tohto pohľadu je agentúra, zodpovednosť za to nesie taktiež aj užívateľský zamestnávateľ – čiže objednávateľ služieb," zdôraznila Rezlerová.

"V rámci dočasného pridelenia sa môžeme pozerať na službu ako na riešenie šité priamo na mieru klientovi. Závisí to samozrejme od požiadaviek klienta, predstaviť mu možnosti a výhody, ale nie vždy to musí byť iba o výhodách. Firme by malo záležať na tom, ako sa agentúra stará o ich zamestnancov a ako každý poskytovateľ služieb aj pri tomto servise musí byť dodávateľ pomaly kvalitnejší ako objednávateľ," dodala Rezlerová.

Spoločnosť MANPOWER SLOVENSKO s.r.o. pôsobí na Slovensku od roku 2003. V súčasnosti denne formou dočasného pridelenia zamestnáva viac ako 2500 zamestnancov a vďaka svojej sieti 6 pobočiek nájde ročne pre 500 klientov 6000 nových zamestnancov. MANPOWER minulý rok dosiahol obrat viac ako 30,4 milióna eur, čo bol medziročný nárast o takmer 30 %. TASR o tom informovala manažérka Hiring & HR On Site spoločnosti Alexandra Kováčová.

Firma patrí do siete ManpowerGroup s viac než 60-ročnými skúsenosťami v odbore a obratom vyše 22 miliárd eur. ManpowerGroup s najväčšou svetovou sieťou v oblasti ľudských zdrojov s 3500 pobočkami vo viac než 80 krajinách sveta poskytuje služby od vyhľadania a náboru talentov, ich hodnotenia, tréningu a rozvoja, riadenia kariéry, po agentúrne zamestnávania a outsourcing, dodala Kováčová.