Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Merkelová dostane Fulbrightovu cenu za medzinárodné porozumenie

Na snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Ocenenie je pomenované po bývalom americkom senátorovi Jamesovi Williamovi Fulbrightovi.

Berlín 18. decembra (TASR) - Fulbrightova nadácia v utorok oznámila, že tohtoročnú Cenu Williama Fulbrighta za medzinárodné porozumenie dostane nemecká kancelárka Angela Merkelová, informovala agentúra AP.

Nadácia so sídlom vo Washingtone sa rozhodla Merkelovú oceniť za jej "pozoruhodné a súcitné vedenie i silnú oddanosť vzájomnému porozumeniu, medzinárodnej spolupráci a mieru".

Merkelová, ktorá zastáva post nemeckej kancelárky od roku 2005, sa výrazne angažuje aj v diplomatických snahách o riešenie kríz v Európe a v iných častiach sveta. Kancelárka v roku 2015 umožnila vstúpiť do Nemecka veľkému počtu žiadateľov o azyl, čo je považované za jedno z jej najkontroverznejších rozhodnutí.

Magazín Time jej v roku 2015 udelil titul Osobnosť roka. Harvardská univerzita nedávno oznámila, že Merkelová na jej pôde na budúci rok prednesie reč k absolventom. Fulbrightovu cenu si kancelárka slávnostne prevezme v Berlíne 28. januára.

Ocenenie je pomenované po bývalom americkom senátorovi Jamesovi Williamovi Fulbrightovi, ktorý svojou činnosťou 30 rokov ovplyvňoval americkú diplomaciu a bol aj poradcom prezidenta USA Billa Clintona.