Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

A. Merkelová nechce obchodnú vojnu s Čínou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) si podáva ruku s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom Foto: TASR/AP

Európska komisia navrhuje uvaliť na čínske solárne panely sankčné clo.

Berlín 27. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová využije ekonomický vplyv svojej krajiny, aby Európskej únii (EÚ) zabránila uvaliť sankčné clá na niektoré druhy čínskych produktov. Agentúra AP s odvolaním sa na jej nedeľňajšie (26. 5.) vyjadrenia po rokovaní s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom dodala, že kancelárka bude lobovať za „intenzívne rokovania“ EÚ a Číny, aby sa riešenie v tejto záležitosti našlo čo najskôr.

Európska komisia (EK) navrhuje uvaliť na čínske solárne panely sankčné clo. Ak by sa návrh schválil, Čína by recipročne zvýšila clo na niektoré produkty EÚ, ktoré dováža.

Li ostro kritizoval zámer EÚ. Povedal, že vysiela zlý signál, „pretože chceme spoločne bojovať proti protekcionizmu“. Ako dodal, Čína dúfa, že sa rokovaniami medzi Pekingom a Bruselom ešte možno vyhnúť patovej situácii vo vzájomnom obchode a nájsť „obojstranne vyhovujúce riešenie“.

Li v piatok (24. 5.) podpísal v Berne so švajčiarskym prezidentom Uelim Maurerom memorandum o porozumení, ktoré by malo viesť k dohode o voľnom obchode medzi oboma štátmi.

Čína už prvú dohodu o voľnom obchode s európskou krajinou má. Li v polovici apríla podpísal čínsko-islandskú dohodu o jej vytvorení s vtedajšou premiérkou Jóhannou Sigurdardóttirovou.