Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Od konca októbra bude mimozemšťanov vítať nad Zemou pop-artová družica

Foto: TASR

Družicu škótskej spoločnosti Clyde Space Ltd., ktorú nosná raketa vynesie z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 29. októbra.

Los Angeles 12. augusta (TASR) - Prípadných mimozemšťanov bude už vo vzdialenosti 600 kilometrov od planéty Zem "vítať" od konca októbra satelit v štýle pop-artu Andyho Warhola.

Družicu škótskej spoločnosti Clyde Space Ltd., ktorú nosná raketa vynesie z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 29. októbra a jej úlohou bude skúmanie aktuálneho stavu ovzdušia, zmenili v umelecké dielo dvaja mladí výtvarníci z Los Angeles, Jon Gibson a Amanda White.

Podľa slov prvého z nich môže podoba družice -- akási "prvá vesmírna čerpacia stanica", ako vyplýva aj z textu pripojeného k umeleckému stvárneniu -- na krátky čas nielen zastaviť, ale možno aj prekaziť prípadnú inváziu mimozemšťanov.

Oboch umelcov, ktorí majú už z minulosti na konte viacero pozoruhodných prác, oslovil s neobvyklou objednávkou šéf spomínanej spoločnosti Craig Clark, tohtoročný laureát ocenenia Medaily Britského impéria, udeľovanej britskou panovníčkou, kráľovnou Alžbetou II.