Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Minimálna mzda v budúcom roku stúpne na 337,70 eura

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Foto: TASR/Martin Baumann

Tento návrh rastu o 3,2 % diskutoval šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) aj so sociálnymi partnermi, avšak aj napriek jeho snahe ich presvedčiť, nezískal ich jednotný súhlas.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Minimálna mzda dosiahne na budúci rok 337,70 eura.

V porovnaní s tohtoročnou tak stúpne o 10,50 eura, keďže má podľa rezortu práce odrážať zámer zachovať podiel medzi mesačnou minimálnou a priemernou mzdou na úrovni aspoň 40 %. Na svojom dnešnom rokovaní o tom rozhodli vládni ministri.

Tento návrh rastu o 3,2 % diskutoval šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) aj so sociálnymi partnermi, avšak aj napriek jeho snahe ich presvedčiť, nezískal ich jednotný súhlas. Zásadný nesúhlas prejavili zamestnávatelia, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zase presadzovalo 2,2-% rast a odborári chceli vyšší rast, avšak nakoniec sa stotožnili s návrhom ministerstva.

"Vnímame to ako veľmi zlé opatrenie," konštatoval v septembri šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka. Upozornil, že konsolidačný balíček spolu so Zákonníkom práce zásadne zhoršia podnikateľské prostredie, čo ešte zhorší rast minimálnej mzdy. "Zvýši sa tým miera nezamestnanosti dlhodobo nezamestnaných," dodal.


J. RICHTER: Minimálnu mzdu budeme navyšovať aspoň o rast priemernej mzdy

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) by bolo z hľadiska budúcnosti veľmi zlé, keby sa minimálna mzda dostala pod 40 % voči priemernej mzde na Slovensku. "Tento pomer je pre mňa veľmi dôležitý a mali ambíciu ho dodržať aj ministri, ktorí boli z pravicových politických zoskupení," povedal dnes po rokovaní vlády Richter.

Čo sa týka pomeru minimálnej mzdy voči priemernej mzde, nevidí minister veľké rozdiely oproti krajinám Vyšegrádskej štvorky (V4). Počas tohto volebného obdobia má však ambíciu zvýšiť podiel minimálnej mzdy o 1 až 2 %. "V tejto chvíli môžem povedať len toľko, že budem mať vždy maximálny záujem držať 40-% podiel a navyšovať minimálnu mzdu minimálne o objem, o ktorý sa navýši priemerná mzda v rokoch 2013, 2014 a v ďalších rokoch," dodal Richter.

V rámci lepších ekonomických výsledkov Slovenska v budúcnosti je podľa Richtera dôležité dvíhať minimálnu mzdu tak, aby sa ľuďom oplatilo za ňu pracovať. V súčasnosti je totiž rozdiel medzi sociálnymi dávkami pre niektoré rodiny a minimálnou mzdou stále veľmi malý. "Preto tá minimálna mzda z hľadiska budúcnosti bude musieť vo väčšej miere napredovať," upozornil Richter.

Minimálna mzda dosiahne na budúci rok 337,70 eura. V porovnaní s jej hodnotou pre tento rok tak stúpne o 10,50 eura. Rozhodla o tom na dnešnom rokovaní vláda SR.