Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Na protest proti čínskej politike sa upálili ďalší dvajaTibeťania

Foto: TASR/AP

Na protest proti čínskej nadvláde sa od roku 2009 podpálilo 92 Tibeťanov, pričom najmenej 75 z nich zraneniam podľahlo. Počet prípadov tento rok výrazne vzrástol.

Peking 9. decembra (TASR) - Dvaja Tibeťania v sobotu podľahli zraneniam po tom, čo sa nezávisle od seba upálili na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu, oznámila to agentúra DPA.

Jeden z nich - 24-ročný budhistický mních - sa podpálil pred hlavnou sálou kláštora Sumdo na severe provincie S'-čchuan.

"Zomrel na mieste činu. Jeho telo je v kláštore, kde sa zaňho modlia mnísi," uviedla ľudskoprávna organizácia Free Tibet so sídlom v Londýne.

Na inom mieste v sobotu večer spáchal samovraždu upálením aj ďalší 23-ročný Tibeťan.

K incidentu došlo pred kláštorom v dedinke v stredočínskej provincii Kansu.


Čínska polícia zadržala dvoch Tibeťanov podnecujúcich k samoupáleniu

Čínska polícia v provincii S'-čchuan zadržala 40-ročného tibetského mnícha a jeho 35-ročného synovca, ktorí podnietili osem ľudí k samoupáleniu v protičínskych protestoch. Traja z nich zomreli. Oznámila to dnes oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

Na protest proti čínskej nadvláde sa od roku 2009 podpálilo 92 Tibeťanov, pričom najmenej 75 z nich zraneniam podľahlo. Počet prípadov tento rok výrazne vzrástol, iba v novembri ich bolo 28, napísala agentúra Reuters.

Podľa Sinchuy k zatknutiu došlo ešte v auguste a mních sa priznal polícii, že konal podľa inštrukcií tibetského duchovného vodcu v exile, dalajlámu, a jeho stúpencov. Informácie o samoupálení, vrátane fotografií, odovzdávali zámorským kontaktom cez mobily.

Tibetské oblasti v Číne sú pre zahraničných reportérov zväčša uzavreté a je preto nemožné overiť si nezávisle túto informáciu.

Osobitná americká koordinátorka pre tibetské záležitosti, Maria Otero, v stredu vo vyhlásení povedala, že napätie v tibetských oblastiach, vrátane samoupálení, vyprovokovala prísna čínska politika a kontroly. Čína obhajuje svoju politiku pevnej ruky v Tibete tým, že odľahlá oblasť čelila až do roku 1950, kedy ju komunistické vojská "pokojne oslobodili", zúfalej chudobe, brutálnemu vydieraniu nevoľníkov a hospodárskej stagnácii.